Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
PV InfoLink: vraag naar zonnepanelen herstelt, prijzen dalen
© PV InfoLink

PV InfoLink: vraag naar zonnepanelen herstelt, prijzen dalen

De wereldwijde vraag naar zonnepanelen was in het tweede kwartaal hoger dan verwacht. Daarom verhoogt marktonderzoeksbureau PV InfoLink de verwachte wereldwijde vraag naar zonnepanelen tot 121,1 gigawattpiek.

China, waar de marktsituatie stabiel is sinds de corona-uitbraak onder controle is gebracht, zal naar verwachting dit kalenderjaar 43 gigawattpiek aan zonnepanelen installeren. Dat stelt chief analyst Corrine Lin van PV InfoLink.

Stimuleringspakketten helpen Europa
Volgens het onderzoeksbureau hebben wereldwijd tal van landen stimuleringspakketten voor de zonne-energiesector geïnitieerd. De installatiewerkzaamheden voor zonne-energie verlopen in sommige regio’s wel nog traag vanwege grensoverschrijdende problemen en gedeeltelijke logistieke beperkingen.

Volgens Chinese douanegegevens heeft China in april 3,3 gigawattpiek aan zonnepanelen geëxporteerd, waarvan 410 megawattpiek naar Spanje en 383 megawattpiek naar Duitsland. De stabiele volumes geven volgens de marktonderzoekers aan dat de impact van de pandemie op de Europese zonne-energiemarkten kleiner is dan verwacht. Waarbij wel de kanttekening gemaakt wordt dat dit het gevolg kan zijn van het vooraf intekenen voor orders door ontwikkelaars. In dat geval zouden de verzendvolumes in de tweede helft van het kalenderjaar kunnen afnemen. Andere markten, waaronder de Verenigde Staten, het Midden-Oosten en Australië, herstellen ook; ze zullen naar verwachting in de tweede helft van het jaar weer ‘normaliseren’.

Vraag Latijns-Amerika daalt 75 procent
De situatie in Latijns-Amerika is precies het tegenovergestelde. De politiek en economie van de regio kregen een zware klap te midden van de virusuitbraak. Als gevolg hiervan is de vraag in april afgezwakt, waarbij het totale volume van de verzendingen vanuit China naar Brazilië, Mexico en Chili met bijna 75 procent is gedaald in vergelijking met de maand maart. De verdere uitbreiding van de lockdown in India heeft ook het herstel van de vraag belemmerd. In vergelijking met maart daalde de Chinese export van modules naar India in april met 65 procent.

Export van 6,3 gigawattpiek
China exporteerde in mei 6,3 gigawattpiek aan zonnepanelen naar buitenlandse markten, hetzelfde volume als in april. In de maand juni zal de export volgens PV InfoLink naar verwachting hoger zijn geweest, door verdere versoepelingen van de lockdownmaatregelen in een groot aantal landen. Tegen de achtergrond van een geleidelijk herstel van de overzeese vraag, zal de vraag naar zonnepanelen eind september beter worden en in het laatste kwartaal de piek van het jaar bereiken.

43 gigawattpiek in China
Aangezien de vraag van geveilde projecten zich in China waarschijnlijk aan het einde van het derde kwartaal zal manifesteren en de inbedrijfstellingstermijn voor nieuwe projecten die dit jaar worden toegekend voor eind 2020 is vastgesteld, zal er in het laatste kwartaal de grootste vraag van het jaar zijn. Over het algemeen is de vraag naar zonnepanelen in China dit kalenderjaar beter dan vorig jaar. PV InfoLink verhoogt de verwachte vraag in China dan ook naar 43 gigawattpiek.

Prijzen dalen, strijd om vermogens
Gedreven door de installatierush in China – op 30 juni kenden veel projecten een deadline –en de hoger dan verwachte vraag in Europa, bleek de totale vraag in het tweede kwartaal beter dan verwacht. Projecten die op 30 juni niet in gebruik werden genomen, zorgden er ook voor dat fabrikanten van tier 1-zonnepanelen in juni en juli op volle capaciteit bleven draaien, aangezien deze projecten in juli zullen worden geïnstalleerd.

Ondertussen hebben fabrikanten volgens PV InfoLink hun capaciteiten opgevoerd om het concurrentievermogen in de toeleveringsketen te behouden. Daarbij is het tempo van de capaciteitsuitbreidingen hoger dan dat van marktherstel. Bijgevolg bieden zonnepaneelfabrikanten agressief lage prijzen aan om bestellingen binnen te halen voor de tweede helft van het kalenderjaar. De resultaten van recentelijk geveilde projecten in China zorgen voor records met lage biedingen.

De dalende prijzen van Chinese zonnepanelen leiden volgens de marktonderzoekers onder meer tot problemen in Amerika. Met een aanbodoverschot en hoge voorraden van zonnepanelen die voor de Amerikaanse markt bestemd zijn, zijn de prijzen voor zonnepanelen die in de tweede helft van 2020 worden geleverd snel gedaald. Monokristallijne siliciumzonnepanelen die in het laatste kwartaal uitgeleverd worden, worden op de Amerikaanse markt nu aangeboden voor een prijs van 0,33 tot 0,36 dollar per wattpiek. Dat is een daling van 15 procent ten opzichte van het begin van het kalenderjaar. Ondanks een geleidelijk herstel zet de neerwaartse trend van de moduleprijzen zich voort in het derde kwartaal, omdat fabrikanten nieuwe productiecapaciteit in gebruik nemen en tot dusver niet veel oudere productielijnen zijn vervangen.

Nu in Solar Magazine

Juni 2020

Nieuwe versies handboek en eindtermen zonne-energie op komst: ‘Eindtermen zijn de blauwdruk voor opleidingen, examens en de erkenningsregeling’ Erik Martinson (Svea Solar) over overname consumententak Solarcentury: ‘Wij willen...
Vacatures
Exasun B.V. zoekt:

Teamleider Productie

Fulltime (40 uur) - 2497GC, 122
Zon & Zo Duurzame Oplossingen Nederland BV zoekt:

Ervaren onderaannemer/zzp’er service zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - 2952CA
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!