Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Grootste drijvende zonnepark Europa op elektriciteitsnet aangesloten, GroenLeven verkoopt aandelen
© GroenLeven

Grootste drijvende zonnepark Europa op elektriciteitsnet aangesloten, GroenLeven verkoopt aandelen

GroenLeven heeft het grootste drijvende zonnepark van Europa aangesloten op het elektriciteitsnet. Tegelijkertijd meldt het bedrijf het zonnepark te verkopen aan Energiefonds Overijssel en Blauwvinger Energie.

Bovendien is er nog een derde partij die aandelen verwerft, te weten een private investeerder. Dit alles gebeurt ondersteund door financiering van het ASN Groenprojectenfonds. 

Het consortium neemt de aandelen over van GroenLeven dat het zonnepark bouwde en op 1 juli aansluit op het elektriciteitsnet. Het zonnepark is met zijn ruim 18 hectare en 72.000 zonnepanelen de grootste drijvende zonne-energie-installatie in Europa en de grootste buiten China. Het zonnepark heeft een capaciteit van 27,4 megawattpiek en een verwachte productie in het eerste volledige jaar van 25.018 megawattuur.

Zonnepark Bomhofsplas is gelegen op een zandwinplas van Dekker ten noorden van Zwolle. Uniek aan het park is dat de opgewekte stroom via lokale coöperatie Blauwvinger Energie, in samenwerking met Greenchoice, direct aan Zwolse huishoudens en bedrijven aangeboden wordt. Burgerparticipatie vormt daarbij een belangrijk onderdeel van dit zonnepark; na de zomer wordt het publiek de mogelijkheid geboden om een aandeel in het park te nemen en via obligaties te participeren. 

Zandwinning
De Bomhofsplas is industriewater, er wordt zand gewonnen. Inmiddels zit er na zo’n 30 jaar zeker onder- en bovenwaterleven in en rondom de zandwinplas. Hier wordt met het drijvende zonnepark een verdere stimulans aan gegeven. Het systeem is door GroenLeven met aandacht voor ecologische aspecten ontwikkeld en de biodiversiteit wordt op verschillende manieren gestimuleerd. Zo maakt het systeem gebruik van glas-glaszonnepanelen en brede lichtstraten, waardoor licht het water blijft raken en doordat de zonnepanelen boven het water liggen vindt er goede luchtcirculatie plaats.

De omvormers en de transformatorhuizen drijven, dit zorgt ervoor dat er maar 1 kabel naar land gaat waardoor de impact van het zonnepark op de flora en fauna in de oevers minimaal is. In totaal is 30 procent van de oppervlakte van de plas voorzien van zonnepanelen. Onlangs zijn er ook biohutten geïnstalleerd. Dit zijn kooien die bestaan uit 3 compartimenten. In het middelste compartiment zit schelpmateriaal en aan beide kanten zitten ‘lege’ manden. Het schelpmateriaal in deze middelste mand biedt een schuilplaats en voedsel voor kleine visjes en kleine gewervelde diertjes. De ‘lege’ manden dienen als bescherming tegen te grote vissen, zodat de kleine visjes veilig in en rondom het schelpmateriaal kunnen bewegen.

Vanwege de grootschalige opwekking en het lokale eigendom zijn de provincie Overijssel en de gemeente Zwolle ook bij het project betrokken. Andere betrokken adviespartijen zijn Eversheds Sutherland (juridisch en notarieel), Benvalor (juridisch), Amstone (fiscaal) en Evergy (technisch).

Nu in Solar Magazine

Juni 2020

Nieuwe versies handboek en eindtermen zonne-energie op komst: ‘Eindtermen zijn de blauwdruk voor opleidingen, examens en de erkenningsregeling’ Erik Martinson (Svea Solar) over overname consumententak Solarcentury: ‘Wij willen...
Vacatures
KiesZon BV zoekt:

Accountmanager New Business B2B

Fulltime (40 uur) - Rosmalen
kWh People zoekt:

Senior Service Technician Solar

Fulltime (40 uur) - 6541 EZ
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!