Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
LONGi lanceert zonnepaneel Hi-MO5 van 540 wattpiek
© LONGi

LONGi lanceert zonnepaneel Hi-MO5 van 540 wattpiek

De Chinese fabrikant LONGi heeft zijn nieuwste zonnepaneel gepresenteerd. Het beste zonnepaneel uit de Hi-MO5-serie heeft aan de voorzijde een vermogen van 540 wattpiek. De module-efficiëntie bedraagt 21 procent.

Het zonnepaneel telt 144 halve zonnecellen. Het gaat om monokristallijn siliciumzonnecellen op basis van PERC- en multi-busbartechnologie. Bovendien wordt gebruikgemaakt van M10-wafers; een waferformaat van 182 bij 182 millimeter waarvoor LONGi eerder deze maand al bekendmaakte deze wafer tot de nieuwe standaard van de solar industrie te willen maken.

Meerdere varianten beschikbaar
In de Hi-MO5-serie komen meerdere producten beschikbaar. Het gaat om zowel mono- als bifaciale zonnepanelen (red. enkel- en dubbelzijdig) en om 2 versies waarvan het ontwerp gebaseerd is op 66 en 72 zonnecellen die vervolgens gehalveerd worden. Het zonnepaneel dat gebaseerd is op 66 zonnecellen heeft aan de voorzijde een vermogen van 495 wattpiek.

LONGi wijst naar 2 technieken die bijdragen aan het vermogen van het zonnepaneel: de in gallium gedoteerde wafers en de toepassing van ‘SmartSoldering’-technologie. Dit laatste heeft de efficiëntie van de zonnepanelen met 0,3 procent verhoogd. Voor de dotering van de wafer sloot LONGi eerder dit jaar een patentovereenkomst met Shin-Etsu Chemical. Hoewel met gallium gedoteerde siliciumwafers duurder zijn, heeft LONGi dit naar eigen zeggen effectief aangepakt met vooruitgang in technologie en productieschaal. Met de gallium-gedoteerde zonnecellen heeft het bedrijf de vermogensprestaties en betrouwbaarheid op lange termijn verbeterd. De vermogensgarantie voor het eerste jaar is 98, waarna een jaarlijkse afname van maximaal 0,45 procent volgt.  

Productiecapaciteit
Volgens de fabrikant hebben de nieuwe Hi-MO5-zonnepanelen de laagste genivelleerde energiekosten (lcoe) voor grootschalige zonne-energieprojecten. De jaarlijkse wereldwijde productiecapaciteit bedraagt 12 gigawattpiek vanaf het derde kwartaal van 2020 en daar komt in het eerste kwartaal van 2021 nog eens 1,5 gigawattpiek voor de Amerikaanse markt bij.

Tegelijkertijd zet LONGi de productie van het Hi-MO 4-zonnepaneel voort. Deze pv-module werd gelanceerd in 2019 en is volgens de fabrikant het meest concurrerende product dat geschikt is voor onder meer de residentiële markt. De totale productiecapaciteit voor zonnepanelen van LONGi bedraagt momenteel 30 gigawattpiek.

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2021

De Marktgids Zonne-energie 2021 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vlaamse zonne-energiemarkt gaat nieuw tijdperk in, Nederlandse zonne-energiemarkt na coronacrisis klaar voor...
Vacatures
Zelfstroom Montage zoekt:

Werkvoorbereider Elektrotechniek

Fulltime (40 uur) - 3356LD
KiesZon zoekt:

AC Engineer

Fulltime (40 uur) - 5248 NL
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!