logo
wvhj2023
© GroenLeven
© GroenLeven
19 juni 2020

GroenLeven sluit drijvend zonnepark Sekdoornse Plas aan op elektriciteitsnet

GroenLeven en BayWa heeft het drijvende zonnepark op de Sekdoornse plas in Zwolle op het elektriciteitsnet aangesloten. Het zonnepark telt 40.000 zonnepanelen en kent een vermogen van 14,5 megawattpiek.

De bouw van het zonnepark werd afgelopen november al afgerond. De bouw van het drijvende zonnepark in Zwolle ging afgelopen juli van start. Het is het derde drijvende pv-systeem van GroenLeven en BayWa dat gebouwd wordt met het zelfontworpen montagesysteem dat gemaakt wordt in samenwerking met het Duitse bedrijf Zimmermann PV-Stahlbau. Zoals bekend sloegen BayWa en GroenLeven begin vorig jaar de handen ineen om samen het grote portfolio aan SDE+-beschikkingen van GroenLeven te realiseren.

Stroom voor Zwollenaren
Het zonnepark de Sekdoornse Plas is via een samenwerking met de gemeente Zwolle, ZonnepanelenDelen, Greenchoice, energiecoöperatie Blauwvinger Energie, KWS Infra en Roelofs, de eigenaren van de plas, tot stand gekomen. Het drijvende zonnepark is onderdeel van een reeks aan energieopwekkingsprojecten in Zwolle, waaronder het door GroenLeven gerealiseerde drijvende zonnepark op de Bomhofsplas. Wanneer het zonnepark op de Bomhofsplas is aangesloten, zal het het grootste drijvende zonnepark van Europa zijn, tevens het grootste van de wereld buiten China.

Bij het drijvende zonnepark op de Sekdoornse Plas staat volgens GroenLeven lokaal centraal. Zo kunnen Zwollenaren vanaf nu stroom afnemen van het park. Daarnaast kan men vanaf 24 juni financieel participeren via ZonnepanelenDelen.

Licht én lucht
Het drijvende pv-systeem kent glas-glaszonnepanelen. Ook zijn er lichtstraten gecreëerd; na elke 6 zonnepanelen is er een halve meter open ruimte. Zo raakt zoveel mogelijk licht én lucht het water. Om zoveel mogelijk ruimte over te laten voor flora en fauna, wordt de plas voor maar maximaal 30 procent bedekt met zonnepanelen. Ook bij de verankering worden flora en fauna ontzien door zo ver mogelijk uit de oever te blijven.

Ook de omvormers en transformatoren geïntegreerd met de zonnepanelen drijven op het water. Dat heeft als groot voordeel dat de teruggeleverde zonnestroom op een veilige manier aan land gebracht wordt en het elektriciteitsnet opgaat.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten