logo
wvhj2023
© RES Midden-Holland
© RES Midden-Holland
12 juni 2020

Regionale Energiestrategie Midden-Holland: 3 denkrichtingen voor 0,435 terawattuur zon en wind in 2030

0,435 terawattuur elektriciteit uit wind- en zonne-energie. Dat is het bod dat de regio Midden-Holland voor het jaar 2030 in zijn concept Regionale Energiestrategie (concept-RES) doet.

Dit meldt de regio in zijn concept Regionale Energiestrategie (concept-RES). Het aanbod van de RES-regio is onderdeel van de totale Nederlandse ambitie op het gebied van duurzame energie: het opwekken van 35 terawattuur hernieuwbare energie op land in 2030. De betrokken gemeenten zijn Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Krimpenerwaard, Waddinxveen en Zuidplas.

544 hectare of 67 turbines
Om de regionale ambitie in te vullen, is ongeveer 544 hectare aan zonnevelden of zijn ongeveer 67 windturbines nodig. In praktijk zal het een mix tussen die 2 worden, zoals blijkt uit onderstaand bod.

Techniek

Hoeveelheid

Gerealiseerd totaal, waarvan:

0,057 terawattuur

- grootschalig zonne-energie

- windenergie

0,029 terawattuur

0,028 terawattuur

Projecten in de pijplijn

0,091 terawattuur

Nog te ontwikkelen

0,287 terawattuur

Totaal

0,435 terawattuur

3 denkrichtingen
In deze concept-RES presenteert de regio Midden-Holland 3 denkrichtingen. De geschetste denkrichtingen met hun potentiegebieden worden pas in de RES 1.0 verder uitgewerkt in een of meerdere scenario’s, maar voor nu ligt nog niets definitief vast.

De 3 denkrichtingen bevatten dezelfde BASIS (red. zie afbeelding) met elektriciteitsopwekking op de meest wenselijke en kansrijke locaties, wat voor een belangrijk deel aansluit bij het huidige overheidsbeleid. Met enkel de opwek uit BASIS wordt richting 2030 de streefwaarde van de regio niet gerealiseerd, dus zoekt de regio oplossingen in de 3 denkrichtingen:

  1. Bij de denkrichting BASIS PLUS wordt ‘wind langs infrastructuur’ toegevoegd.
  2. In de denkrichting CONCENTRATIE worden door de aanleg van een of meer grootschalige opweklocaties voor wind- en/of zonne-energie, ook wel energielandschappen genoemd, grote delen van de regio ruimtelijk ontzien.
  3. En voor de denkrichting SPREIDING geldt juist een lokaal uitgangspunt, waarbij initiatieven vanuit de samenleving en verspreid over de hele regio worden gerealiseerd.
Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten