logo
wvhj2023
© Alliander
© Alliander
11 juni 2020

Warmtecoalitie biedt Tweede Kamer manifest aan om diversiteit warmtemarkt te vergroten

Een brede warmtecoalitie van bijna 40 partijen heeft de Tweede Kamer een manifest aangeboden met de oproep om de diversiteit in de warmtemarkt te vergroten. Onder meer Holland Solar heeft het manifest ondertekend.

In de huidige contouren van de aankomende Warmtewet 2.0 wordt diversiteit volgens de warmtecoalitie onmogelijk gemaakt. Door onder andere de ontwikkeling van open warmtenetten mogelijk te houden en warmtecoöperaties te stimuleren, kan volgens de coalitie de ontwikkeling van écht duurzame warmtenetten versneld worden. De Tweede Kamerleden Sienot (D66), Van der Lee (GroenLinks), Harbers (VVD), Agnes Mulder (CDA) en Dik-Faber (ChristenUnie) namen het manifest als afvaardiging van de coalitie in ontvangst.

Draagvlak en duurzaamheid
De grootschalige aanleg van warmtenetten kan alleen slagen als gemeenten en burgers achter de plannen staan. Het is volgens de Warmtecoalitie echter onwaarschijnlijk dat dit binnen de voorgestelde contouren van de nieuwe Warmtewet 2.0 gaat lukken. Het huidige ontwerp van de wet beperkt de toekomst van de warmtevoorziening door een model uit het verleden toe te passen. In de contouren van de Warmtewet wordt namelijk een verplichting gesteld voor integraal verantwoordelijke warmtebedrijven, zelfs met een aanwijzing voor tientallen jaren. De warmtecoalitie stelt dat dit niet bijdraagt aan het creëren van draagvlak en duurzaamheid, en innovatie in de weg staat.

Via het manifest vraagt de coalitie de Tweede Kamerleden niet te kiezen voor een one size fits all-model van integrale warmtebedrijven, maar juist om diversiteit in de warmtemarkt mogelijk te maken. Het is van belang dat de nieuwe Warmtewet ruimte geeft aan initiatieven van energiecoöperaties, kleinschalige en open warmtenetten stimuleert, en gebruikmaakt van de kennis en ervaring van alle partijen die actief willen zijn in de warmteketen. Concreet betekent dit dat er geen verplichting gesteld moet worden voor warmtebedrijven om zogenaamd integraal verantwoordelijk te zijn. Op deze wijze kan de benodigde opschaling van warmtenetten gerealiseerd worden mét lokaal draagvlak. Publieke en private partijen staan klaar om dit samen te organiseren, maar dan moet de wet dit wel mogelijk maken.

Zonnewarmte
‘Holland Solar wil dat decentraal duurzame bronnen goed kunnen bijdragen aan een schoon warmtesysteem, met een eerlijke kostenverdeling. Zonnewarmte kan daar een heel goede rol in spelen. We staan daarom helemaal achter dit manifest’, aldus Amelie Veenstra, directeur Beleid bij Holland Solar.

Tot de ondertekenaars behoren verder onder meer Netbeheer Nederland, de Woonbond, de Natuur- en Milieufederaties, de Vereniging Warmtepompen, Essent en diverse woningcorporaties.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten