Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Regionale Energiestrategie Eindhoven: 2 terawattuur grootschalige wind- en zonprojecten in 2030
© Gemeente Eindhoven

Regionale Energiestrategie Eindhoven: 2 terawattuur grootschalige wind- en zonprojecten in 2030

1,3 terawattuur aan nieuwe initiatieven en 0,7 terawattuur aan bestaande en geplande projecten. Dat is de hoeveelheid duurzame elektriciteit die de regio Eindhoven wil opwekken in 2030.

Dit meldt de regio in zijn concept Regionale Energiestrategie (concept-RES). Het aanbod van de RES-regio is onderdeel van de totale Nederlandse ambitie op het gebied van duurzame energie: het opwekken van 35 terawattuur hernieuwbare energie op land in 2030. De betrokken gemeenten zijn Asten, Bergeijk, Best, Bladel, Cranendonck, Deurne, Eersel, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Heeze-Leende, Helmond, Laarbeek, Nuenen, Oirschot, Reusel-De Mierden, Someren, Son en Breugel, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre.

No-regretmaatregelen
Voor de benodigde opwek aan duurzame energie begint Eindhoven niet op 0. In de regio zijn al voor 0,7 terawattuur aan projecten gerealiseerd of zitten er projecten in de ‘pijplijn’. Aanvullend kijkt de regio als eerste naar het realiseren van no-regretmaatregelen, zoals zon op daken van bedrijven en grote stallen.

Daarnaast gaat men een deel van de potentie van de zoekgebieden – die in de concept-RES zijn opgenomen benutten. Men verwacht in totaal 2 terawattuur te kunnen bijdragen aan grootschalige duurzame energie-initiatieven in 2030. De verwachting is dat men in totaal 2 terawattuur kan bijdragen aan grootschalige duurzame energie-initiatieven in 2030.

Knelpunten elektriciteitsnet
Op alle 12 midden- en hoogspanningsstations waarop de potentie van de zoekgebieden wordt geprojecteerd vanuit het Eindhovense RES-bod verwacht netbeheerder Enexis voor of in 2030 een knelpunt. Dit betekent dat voor het realiseren van dit RES-bod bij al deze stations uitbreidingen nodig zijn of nieuwe stations gebouwd moeten worden.

De analyse laat zien dat veel knelpunten na 2025 ontstaan; dit betreft 8 van de 12 stations waar knelpunten gaan ontstaan bij de realisatie van 2 terawattuur wind- en zonne-energie. Hierdoor is er tijd om een belangrijk deel van de uitbreidingen en nieuwe stations voor te bereiden en te realiseren voordat er knelpunten optreden, waarmee 2 terawattuur volgens de betrokken partijen een redelijk maakbaar bod is. Echter, om dit in de praktijk te kunnen waarmaken dienen de intenties richting RES 1.0 ook geconcretiseerd en nader gespecificeerd te worden voordat Enexis daar kan gaan investeren. Zodra er zekerheid is rondom de initiatieven kan Enexis op tijd handelen en ruimte bieden om de initiatieven te faciliteren.

Zonneladder
In de concept-RES is ook een zonneladder opgenomen die de voorkeursvolgorde weergeeft voor de realisatie van zonnepanelen. De voorkeursvolgorde start bij trede 1 (gebouwgebonden zonnepanelen) en loopt vervolgens via trede 2 (grondgebonden zonnepanelen binnen stedelijk gebied) naar trede 3 (grondgebonden zonnepanelen buitengebied). Dit betekent niet dat de volgende trede pas wordt ingezet als de voorgaande trede ten volste is benut. Het betekent dat er wordt gekeken naar wat er mogelijk is op de eerste trede.

De vraag die nog over is, zal dan op de volgende trede moeten worden gerealiseerd. Zo voorkomt men volgens de regio dat de gehele opgave enkel op de laatste trede wordt ingevuld en de voorgaande tredes worden overgeslagen.

Nu in Solar Magazine

September 2020

Harm Valk, voorzitter van de projectgroep NTA 8800: ‘Fantastisch als je zonder zonnepanelen aan BENG-eisen kunt voldoen’ Kans hagelschade zonnepanelen grootst op platte daken en kleinst bij zuidoost-oriëntatie: ‘We leggen...
Vacatures
E2-Energie zoekt:

Accountmanager Zonneparken EPC

Fulltime (40 uur) - Duiven, 6921 RZ te Duiven
SolarComfort zoekt:

Monteur Zonnepanelem

32-40 uur - De Chamotte 32, 4191 GT Geldermalsen
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!