Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Gemeente Aalsmeer presenteert visie zonne-energie en introduceert Zonnetrap
© Solarfields

Gemeente Aalsmeer presenteert visie zonne-energie en introduceert Zonnetrap

De gemeente Aalsmeer heeft haar ‘Kaders zonne-energie’ gepubliceerd. De ontwerpvisie ligt tot en met 25 juni ter inzage. Hoofdmoot zijn de Zonnetrap en multifunctioneel ruimtegebruik bij zonneparken.

Ruimte wordt als het aan de gemeente ligt multifunctioneel gebruikt. Dit houdt in dat de grond onder de zonnepanelen ook nog voor andere doeleinden wordt gebruikt. Gronden in de gemeente Aalsmeer zijn schaars en hierdoor volgens het bestuur te waardevol om exclusief voor de opwek van zonne-energie te gebruiken. 

Zonnetrap
De visie bevat onder meer een Zonnetrap die bestaat uit 4 treden. Hoe  verder de trap afloopt, hoe meer mogelijk wordt afgeweken van de uitgangspunten. De treden zijn:

  1. Zon op daken van gebouwen
  2. Concrete (bestaande) kansen benutten – Grondgebonden: concrete kansen liggen op plekken waar multifunctioneel ruimtegebruik goed inpasbaar is. Vaak is dat kleinschalig. Voor grootschalige energieopwek gaat het om locaties waar momenteel al een primaire ruimtelijke functie (zoals een parkeerplaats) aanwezig is of om locaties die door een primaire functie zijn omsloten waardoor mogelijkheden beperkt zijn (zoals een berm).
  3. Nieuwe kansen creëren – Grondgebonden: combinaties met nieuwe functies creëren. Hierbij geldt dat zonnepanelen op gronden kunnen worden geplaatst waar ze waarde toevoegen aan nieuw gecreëerde primaire functies. Aalsmeer denkt hierbij aan (braakliggend) terrein waarbij zonnepanelen voor een bepaalde periode op een dag schaduw creëren voor een nieuw agrarisch gewas dat hier behoefte aan heeft.
  4. Grootschalige zonneweiden als primair grondgebruik: in principe is deze trede uitgesloten. Echter, een aantal gebieden binnen Aalsmeer heeft minder hoge landschappelijke, cultuurhistorische en/of ecologische waarden of moet zo extensief mogelijk gebruikt worden. Ook zijn er gebieden die in de toekomst ontwikkeld worden maar in de tussentijd (tijdelijk) op een andere manier ingezet kunnen worden. Op deze bovengenoemde gebieden is zonne-energieopwek als primair grondgebruik een optie.
Nu in Solar Magazine

Juni 2020

Nieuwe versies handboek en eindtermen zonne-energie op komst: ‘Eindtermen zijn de blauwdruk voor opleidingen, examens en de erkenningsregeling’ Erik Martinson (Svea Solar) over overname consumententak Solarcentury: ‘Wij willen...
Vacatures
Exasun B.V. zoekt:

Teamleider Productie

Fulltime (40 uur) - 2497GC, 122
BayWa r.e. Solar Systems S.à r.l. zoekt:

Sales Representative (Nederland)

Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!