Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
SunData lanceert nieuwe versie monitoringsplatform: sneller inzicht in prestaties zonnepanelen
© SunData

SunData lanceert nieuwe versie monitoringsplatform: sneller inzicht in prestaties zonnepanelen

De 3.0-versie van het solar managementplatform SunData PRO is uitgerust met een aantal nieuwe tools. Dit geeft installateurs vanaf nu nog beter en sneller inzicht in de prestatie van zonnepaneelinstallaties.

Nieuwe features als Expected energy & Forecast Ratio, Statistics & Status en het Health Dashboard met Smart Alerts laten gebruikers via verschillende dashboards in één oogopslag zien of een zonnepaneleninstallatie goed functioneert. Ook krijgen beheerders inzicht in de totaalprestatie van alle aangesloten pv-installaties. Filteren kan op groepen pv-installaties, locatie en systeemprestatie. Daarnaast ziet de gebruiker het storingsverloop chronologisch in beeld, inclusief de voortgang van het wegwerken van storingen.

Sneller signaleren en verhelpen
Ook is de snelheid van het platform verbeterd en maakt SunData PRO 3.0 gebruik van meerdere, nieuwe databronnen. Co-founder Lex Schiebaan: ‘Waar je normaal gesproken voor een data-analyse van zonnepanelen een maand nodig zou hebben, signaleert SunData PRO nu iedere dag mogelijke afwijkingen in prestatie. SunData PRO 3.0 geeft daarmee installateurs de kans sneller problemen te signaleren én dus sneller service te verlenen.’

De nieuwe tools en dashboards in de monitoringssoftware maakt het werk van servicemedewerkers en servicecoördinatoren – die dagelijks te maken hebben met storingen van pv-installaties – doeltreffender en efficiënter. Schiebaan: ‘Dit geeft directeuren en eigenaren de nodige rust. Zij weten dat wat verkocht en geïnstalleerd wordt, ook daadwerkelijk goed functioneert.’

3 noviteiten
De 3 voornaamste noviteiten zijn:

  1. Expected energy & Forecast Ratio: met deze functie berekent SunData PRO elke dag hoeveel energie een pv-installatie zou moeten opleveren, gebaseerd op parameters zoals het weer, satellietbaan en omliggende pv-installaties. De vergelijking met de daadwerkelijke opbrengst – Generated energy – geeft de Forecast Ratio aan of de pv-installatie presteert zoals het zou moeten onder deze omstandigheden. De Forecast Ratio is idealiter 100 procent of hoger. Bij een lager percentage weet men dat de prestatie matig is en er ingegrepen moet worden.
  2. Statistics & Status: in het Dashboard ziet men hoe alle zonnepanelen presteren per dag, maand of jaar. SunData PRO geeft daarvoor alle pv-installaties regelmatig een status-update: OK (groen), Medium (oranje) of Not OK (rood). Hierdoor zijn problemen snel te ondervangen: men ziet in één oogopslag of alle zonnepanelen optimaal presteren. En is dat niet het geval, dan onderzoekt men met filters, op naam of tag in plants of in de kaartweergave waar men direct aan de slag moet.
  3. Health Dashboard & Smart Alerts: deze functie geeft een eenvoudig overzicht en maximale controle over foutmeldingen. Schiebaan: ‘Een veelgehoorde stoorfactor van reguliere monitoringsdiensten is de manier waarop foutmeldingen binnenkomen. De to-do-lijst groeit met soms wel 100 of meer e-mails vol onduidelijke storingen in een algemene inbox. Het overzicht van welke melding het meest urgent is, ontbreekt vaak.’ Het SunData PRO Health Dashboard met zijn Smart Alerts lost dat op. Dit meldingssysteem houdt rekening met de impact van een storing. Smart Alerts worden verstuurd als er écht iets aan de hand is en het tijd is voor actie.
Nu in Solar Magazine

Juni 2020

Nieuwe versies handboek en eindtermen zonne-energie op komst: ‘Eindtermen zijn de blauwdruk voor opleidingen, examens en de erkenningsregeling’ Erik Martinson (Svea Solar) over overname consumententak Solarcentury: ‘Wij willen...
Vacatures
Zonnepanelen op het dak BV zoekt:

AC/DC Engineer Zonnepanelen

32-40 uur - Barneveld, 3771 NR, Zwolleweg 9
BayWa r.e. Solar Systems S.à r.l. zoekt:

Sales Representative (Nederland)

Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!