Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Rechtbank Gelderland verklaart bezwaren tegen zonnepark Wijchen ongegrond
© Daniel 127001 | Dreamstime.com

Rechtbank Gelderland verklaart bezwaren tegen zonnepark Wijchen ongegrond

De rechtbank van Gelderland heeft de bezwaren van omwonenden tegen de komst van een zonnepark in Wijchen ongegrond verklaard. De eisers zijn volgens de rechter geen belanghebbenden bij het bestreden besluit.

De eisers hebben volgens de rechtbank enig zicht op (de omwalling van) het zonnepark. Dat zicht tast het uitzicht echter nauwelijks aan en gevolgen van licht en geluid hebben eisers niet. Daarom heeft de rechter in zijn uitspraak gesteld dat eisers geen gevolgen van enige betekenis van het zonnepark hebben. Gelet hierop zijn zij dan ook geen belanghebbenden bij het bestreden besluit, te weten het verstrekken van een omgevingsvergunning van het zonnepark.

Buitengebied
De rechtszaak draaide tussen de omwonenden en het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Wijchen. Als derde-partij heeft Dutch Durables Energy 3 BV (red. Zonel Energy Equipment) aan de rechtszaak deelgenomen.

De gemeente verleende eind oktober een omgevingsvergunning voor het zonnepark van 11 hectare. Het perceel valt binnen het bestemmingsplan ‘Buitengebied’ en heeft een agrarische bestemming. Het projectgebied ligt ten westen van de Rijksweg A50, in de nabijheid van Hernen. De eisers in de rechtszaak wonen in de bebouwde kom van Hernen en ten noordwesten van Hernen.

Niet ontvankelijk
Voordat aan een inhoudelijke beoordeling van het geschil kon worden toegekomen, heeft de rechtbank eerst de vraag beantwoord of eisers ontvankelijk zijn in hun beroep. Dutch Durables Energy 3 BV heeft ook betoogd dat eisers geen belanghebbenden zijn.

De eisers voerden tijdens de rechtszaak aan dat zij belanghebbenden zijn omdat zij gevolgen van enige betekenis van het zonnepark ondervinden. Meerdere eisers geven aan dat zij, gelet op het open landschap, zicht hebben op het zonnepark. Daarnaast voeren eisers aan dat zij gevolgen van enige betekenis ondervinden van het zonnepark door geluidhinder en lichtreflectie van het zonnepark. De percelen van de eisers bevinden zich op 600 à 830 meter van het zonnepark. Bij een dergelijke afstand is volgens de rechtbank in beginsel niet aannemelijk dat gevolgen van enige betekenis zullen worden ondervonden.

Geen gevolgen van betekenis
De rechtbank heeft vastgesteld dat sommige eisers enig zicht hebben op het zonnepark, maar dat dit beperkt is. De eisers hebben ook het onderzoeksrapport van Peutz in twijfel getrokken waarin gesteld wordt dat de omwonenden geen last hebben van lichthinder door reflectie van licht op zonnepanelen. De rechtbank heeft echter geen reden voor twijfel aan het rapport van Peutz en daarmee de conclusie in dat rapport dat eisers geen gevolgen van het zonnepark ondervinden door licht.

Dit betekent dat de rechtbank van oordeel is dat eisers geen gevolgen van enige betekenis van het zonnepark hebben. Gelet hierop zijn eisers geen belanghebbenden bij het bestreden besluit. De beroepen zijn dan ook niet-ontvankelijk. De rechtbank komt daarom niet toe aan een inhoudelijke bespreking van de beroepsgronden.

Nu in Solar Magazine

Juni 2020

Nieuwe versies handboek en eindtermen zonne-energie op komst: ‘Eindtermen zijn de blauwdruk voor opleidingen, examens en de erkenningsregeling’ Erik Martinson (Svea Solar) over overname consumententak Solarcentury: ‘Wij willen...
Vacatures
Saman Groep zoekt:

Servicemonteur Zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Zierikzee, 4301 RZ nr. 1
Zonnepanelen op het dak BV zoekt:

Service Coördinator

<24 uur - Barneveld, 3771 NR, Zwolleweg 9
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!