logo
wvhj2023
© Vattenfall
© Vattenfall
15 mei 2020

Vattenfall gestart met bouw drijvend zonnepark Gendringen: duikers plaatsen ankers

Vattenfall is bij Netterden Zand en Grind in Gendringen gestart met de bouw van zijn eerste drijvende zonnepark. Duikers hebben ankerpunten bevestigd op de bodem van de zandafgraving om zonnepanelen te verankeren.

Projectleider Maria Barrio Sanz van Vattenfalls Business Unit Solar & Batteries: ‘Begin dit jaar zijn we al gestart met het aanleggen van de benodigde infrastructuur voordat we het drijvende zonnepark kunnen gaan bouwen’, aldus Maria. ‘Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan wegen waarover we straks alle materialen moeten aanvoeren.’

Onderbroken door coronavirus
De strakke planning werd echter onderbroken door de uitbraak van het coronavirus. Duikers waren begin maart net 2 dagen bezig om zandzakken op de bodem van de afgraving te plaatsen, toen ze onverhoopt met hun werkzaamheden moesten stoppen.

Het duikteam bestaat uit 4 Belgische duikers en zij mochten door de Belgische lockdown de grens niet meer over. ‘Het is riskant werk en het was geen optie om met een nieuw team het hele proces opnieuw op te starten’, aldus Barrio Sanz. ‘Maar de duikers konden uiteindelijk met een brief van Vattenfall weer de grens over. Het hotel waar ze verbleven, ging echter dicht en ook de restaurants moesten begin maart sluiten, en toen moesten we op zoek naar een alternatief voor onderdak en eten. Beide mannen logeren nu in gescheiden appartementen en een kok zorgt ervoor dat ze daar ook te eten krijgen.’

Ecologische controle
Naast het werk van de duikers vindt er elke week ook een ecologische controle plaats van de afgraving en de omgeving. Een groot onderzoek is al uitgevoerd voor het project startte, waarbij gekeken werd naar voorkomende planten- en diersoorten en naar het broedseizoen. De ecologische specialist gaat wekelijks op zoek naar nesten van vogels en andere dieren en rapporteert daarover. ‘Tot nu toe is er geen aanleiding geweest om het werkproces te wijzigen, maar er kan een moment zijn dat we wel rekening moeten houden met de natuur en dan moeten we onze planning daarop aanpassen’, aldus Barrio Sanz.

Als alle ankers geplaatst zijn, vindt vanaf medio mei de installatie van de zonnepanelen plaats. Een speciaal team gaat dan met kleine bootjes het meer op en zal het eiland dan in etappes opbouwen. Dat hele proces zal ongeveer 5 weken in beslag nemen. De capaciteit van de zonnepanelen is 1,2 megawattpiek en zorgt voor de helft van de energiebehoefte van de elektrische zandzuiger en de bijbehorende sorteer- en verwerkingsinstallaties van het zand- en grondwinningsbedrijf.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten