logo
wvhj2023
© Hanergy | Gemeente Zevenaar
© Hanergy | Gemeente Zevenaar
15 mei 2020

Gemeenten presenteren routekaart voor verduurzamen eigen vastgoed met zonne-energie

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft de Sectorale Routekaart Gemeentelijk Maatschappelijk Vastgoed gepresenteerd. In de kaart is er onder meer aandacht voor zonnepanelen en zonneboilers.

De kaart bevat de aanpak voor gemeenten om in 30 jaar hun maatschappelijk vastgoed te verduurzamen. Uitgangspunt is het reduceren van de CO2-uitstoot met 95 procent. Daarnaast moeten alle gebouwen aardgasvrij worden gemaakt.

57.241 gebouwen
Voor het opstellen van de routekaart is een inventarisatie gemaakt van het maatschappelijk vastgoed binnen de invloedssfeer van gemeenten. In totaal gaat het om een oppervlakte van 61,4 miljoen vierkante meter, verdeeld over 57.241 gebouwen. Daarvan is ruim 60 procent in bezit van gemeenten. Deze sectorale routekaart richt zich primair op dit maatschappelijk vastgoed in bezit van gemeenten, in totaal 36.187 gebouwen.

Met de Sectorale Routekaart – die 3 stappen bevat – kunnen gemeenten een routekaart voor hun eigen gemeente opstellen.

Stap 1: vervanging door nieuwbouw of renovatie
Tussen 2020 en 2050 wordt ongeveer 40 procent van de doelstelling gerealiseerd door gebouwen op een natuurlijk moment te vervangen door nieuwbouw. Het gaat vaak om gebouwen met een bouwjaar van vóór 1992 die een lage energieprestatie hebben. Hierdoor is het besparingseffect groot. Doordat nieuwbouw van gemeenten op basis van het Bouwbesluit moet voldoen aan de 13 huidige eisen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten wordt een grote stap gemaakt in verduurzaming. Gemeenten moeten nu al rekening houden met de norm voor bijna-energieneutrale gebouwen (BENG), maar kunnen ervoor kiezen om een gebouw tegen een meer-investering nu al energieneutraal te maken.

Stap 2: Integrale verduurzaming bestaande voorraad
Het realiseren van de doelstelling in het Klimaatakkoord, CO2 -arm en aardgasvrij, betekent dat aanvullende maatregelen nodig zijn aan de gebouwen die voor 2050 nog niet toe zijn aan vervanging of renovatie. Over het maatregelenpakket voor integrale verduurzaming dat voor de realisatie van 42 procent van de doelstelling kan zorgen zegt VNG: ‘Voor het verduurzamen van een gebouw moet in veel gevallen de schil verbeterd worden met isolatie van dak en gevel en is vervanging door beter isolerend glas nodig. De warmtevraag wordt verder teruggebracht door terugwinnen van warmte uit ventilatielucht. Bij een grote behoefte aan warm tapwater is een zonneboiler een logische maatregel. Met led-verlichting met aanwezigheidsdetectie en daglichtregeling kan elektriciteit worden bespaard. Warmte kan worden opgewekt door middel van een warmtepomp en waar mogelijk met gebruik van warmte en koudeopslag (wko) in de bodem. Als in de wijkgerichte aanpak gekozen wordt voor een warmtenet is aansluiting op dit net een meer voor de hand liggende keuze. Bovendien geldt dat het aansluiten van maatschappelijk vastgoed op het warmtenet kan bijdragen aan het rendabel maken ervan. Op en bij het gebouw kan zoveel mogelijk van de benodigde elektrische energie opgewekt via zonnepanelen.’

Stap 3: overige gebouwen aardgasvrij 
Door stap 1 en 2 uit de maatregelenmix toe te passen, komt de CO2-reductie gemiddeld uit op 95 procent. Dit betekent dat voor een deel van het maatschappelijk vastgoed geen aanvullende verduurzaming nodig is en kan worden volstaan met het aardgasvrij maken. Dit percentage is voor het totaal aan gemeentelijk vastgoed 18 procent.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten