logo
wvhj2023
© Exasun
© Exasun
8 mei 2020

‘Europa moet productie van silicium tot wafers, zonnecellen en zonnepanelen in ere herstellen’

De EU moet de productieketen van de zonne-energiesector in ere herstellen, van silicium tot wafers, zonnecellen én zonnepanelen. Die oproep doet SolarPower Europe nu de omvang van de coronacrisis duidelijk wordt.

Klimaatcommissaris Frans Timmermans presenteerde eind vorig jaar namens de Europese Unie de Green Deal: een ambitieus en pragmatisch plan met als einddoelstelling een Europese Unie die in 2050 klimaatneutraal is. Europese regeringsleiders hebben al ingestemd met de Green Deal en deze is begin maart uitgewerkt in een Klimaatwet. SolarPower Europe heeft mede naar aanleiding van de Green Deal een brief gestuurd aan voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en eerste vicevoorzitter Timmermans. In de brief spreekt de koepelorganisatie van de Europese zonne-energiesector van ‘een gouden kans voor industrieel leiderschap in zonne-energie’. Daarbij wordt benadrukt dat zonne-energie niet alleen een sleutelrol zal spelen bij het behalen van de Europese doelstellingen voor hernieuwbare elektriciteit, maar dat zonne-energie ook een aanzienlijk potentieel heeft voor de productie van groene waterstof, die nodig is voor het koolstofarm maken van de industrie. Europese beleidsmakers moeten er daarbij voor zorgen dat een optimaal aandeel van de producten en technologieën die nodig zijn om de Europese Green Deal te faciliteren, afkomstig is uit Europa.

Volgens Erik de Leeuw van de Duitse zonnepaneelfabrikant SOLARWATT dient zich door de uitbraak van de coronacrisis voor Europa een essentiële vraag aan: ‘Behoort de productie van zonne-energiesystemen tot de vitale infrastructuur? Is het antwoord ja, dan moet de productie teruggehaald worden naar Europa. Net zoals dat nu overwogen wordt voor medicijnen en beschermingsmiddelen, omdat deze essentieel zijn voor onze maatschappij.’

Ook Nederland kent diverse zonnepaneelfabrikanten. Zo opende Elsun eind 2018 in Roden een assemblagefabriek voor zonnepanelen, maakte zonnepaneelfabrikant Energyra onlangs een doorstart en wist het Haagse Exasun recentelijk nieuwe investeerders aan boord te halen. Exasun wist in de investeringsronde ruim 5 miljoen euro kapitaal op te halen om de volgende opschalingsfase vorm te geven. Voor zowel de nieuwbouw als renovatie van bestaande huizen levert Exasun dakoplossingen waarin zonnepanelen zijn geïntegreerd (bipv). ‘De reden dat wij in Nederland kunnen produceren, is dat we een ander product maken dan de Chinezen’, stelt Exasun-oprichter Michiel Mensink. ‘Ons product is aantoonbaar beter qua technologie, maar ook qua duurzaamheid. De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat dit helaas niet de massamarkt is. Want die kun je als Europees bedrijf heel moeilijk bedienen. De grootschalige zonneparken of zonnedaken draaien puur om de prijs.’

Lees hier het volledige artikel ‘Corona The Aftermath: afhankelijkheid van China te groot?’ in de mei 2020-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten