Solar Magazine - Stroom uit zonnepanelen en windmolens voor twee derde wereldbevolking goedkoopste elektriciteitsbron
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Stroom uit zonnepanelen en windmolens voor twee derde wereldbevolking goedkoopste elektriciteitsbron

Stroom uit zonnepanelen en windmolens voor twee derde wereldbevolking goedkoopste elektriciteitsbron

Zonne-energie en windenergie op land zijn de goedkoopste elektriciteitsbronnen voor ten minste twee derde van de wereldbevolking. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Bloomberg New Energy Finance.

De genivelleerde elektriciteitskosten – de zogenaamde levelized cost of energy – zijn volgens de onderzoekers voor windenergieprojecten op land sinds de tweede helft van vorig jaar met 9 procent gedaald tot 44 Amerikaanse dollar per megawattuur. De kosten voor zonne-energie daalden met 4 procent tot 50 Amerikaanse dollar per megawattuur. De prijzen zijn in een groot aantal landen zelfs nog lager, waaronder Amerika en China. Ook batterijopslag wordt steeds concurrerender. De genivelleerde kosten van elektriciteit voor batterijen zijn gedaald tot 150 Amerikaanse dollar per megawattuur, ongeveer de helft van 2 jaar geleden.

Onder de 20 dollar
‘De beste zonne- en windprojecten zullen tegen 2030 onder de 20 dollar per megawattuur komen’, duidt Tifenn Brandily, analist bij Bloomberg New Energy Finance (BNEF). ‘Er zitten tal van innovaties in de pijplijn die de kosten verder zullen verlagen.’

Toch blijft het volgens BNEF onduidelijk of de invloed van het coronavirus op de kolen- en gasprijzen het concurrentievermogen van wind en zonne-energie zal aantasten. ‘Als de coronacrisis aanhoudt, kan dit de opwekking van fossiele brandstoffen een tijdje helpen beschermen tegen de kosten van hernieuwbare-energiebronnen’, aldus Seb Henbest, hoofdeconoom bij BNEF.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2023

De Marktgids Zonne-energie 2023 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Zakelijke verkopen mogen niet opnieuw achterblijven, Vlaamse en Nederlandse zonne-energiesector verwachten...
Vacatures
Zonnefabriek zoekt:

Elektricien (niveau 3)

32-40 uur - Amsterdam
BayWa r.e. Solar Systems S.à. r.l. zoekt:

Sales Support Teamplayer

Fulltime (40 uur) - Bijsterhuizen 1160D 6546 AS Nijmegen
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!