Solar Magazine - SDE+: netbeheerders geven 30 procent minder negatieve transportindicaties af
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
SDE+: netbeheerders geven 30 procent minder negatieve transportindicaties af
© Rob van Hal | Dreamstime.com

SDE+: netbeheerders geven 30 procent minder negatieve transportindicaties af

De regionale netbeheerders hebben voor de voorjaarsronde van de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+) voor 92 procent van de projecten een positieve transportindicatie afgegeven; een toename van 3 procent.

Netbeheer Nederland meldt dat er in totaal 9.064 positieve transportindicaties en 785 negatieve transportindicaties zijn afgegeven. Afgelopen najaar gaven de netbeheerders nog 1.119 negatieve transportindicaties af. Het aantal negatieve transportindicaties is daarmee met bijna 30 procent gedaald.

Dubbel budget
Om voor de SDE+-subsidie in aanmerking te komen, hebben de projectontwikkelaars een transportindicatie van de netbeheerder nodig. Een transportindicatie geeft een positieve indicatie van de beschikbare netcapaciteit op de door de aanvrager aangegeven locatie binnen de realisatietermijn die daarvoor staat in de SDE+-regeling. Het document biedt echter geen garantie dat het gevraagde transportvermogen in de toekomst daadwerkelijk beschikbaar is. Met de ingebouwde netcheck wordt de slagingskans van projecten met afgegeven SDE+-subsidie verbeterd. Zo wordt zoveel mogelijk voorkomen dat subsidiegeld vast komt te zitten in projecten die uiteindelijk geen bijdrage kunnen leveren aan de klimaatdoelstellingen. 

Minister Wiebes besloot op het laatste moment voor de laatste subsidieronde van de SDE+ (red. de regeling wordt vanaf dit najaar verbreed naar de SDE++) geen 2 maar 4 miljard euro beschikbaar te stellen, omdat hij extra kansen zag voor zonnepanelen. De voorjaarsronde was geopend van 17 maart tot en met 2 april.

Van 83 tot 100 procent
De verschillen tussen de netbeheerders zijn groot. Nu Coteq, Enduris, RENDO, Stedin en Westland Infra enkel positieve transportindicaties hebben afgegeven, moest Enexis 190 negatieve indicaties afgeven en Liander 595 negatieve indicaties. Liander meldde daarbij dat projectontwikkelaars van zonnedaken en zonneparken extreem dominant zijn, slechts 7 indicaties zijn afgegeven voor andere technieken, te weten windenergie en biomassa.

In de tabel hieronder is per netbeheerder aangegeven hoeveel transportindicaties er zijn afgegeven voor de voorjaarsronde van de SDE+.

Netbeheerder

Aantal transportindicaties*

Waarvan positief

Waarvan negatief

Coteq

86

86 (100%)

0 (0%)

Enduris

263

263 (100%)

0 (0%)

Enexis

4.102

3.912 (95,4%)

190 (4,6%)

Liander

3.505

2910 (83%)

595 (17%)

RENDO

24

24 (100%)

0 (0%)

Stedin

1.768

1.768 (100%)

0 (0%)

Westland Infra

101

101 (100%)

0 (0%)

Totaal

9.849

9.064 (92%)

785 (8%)

* Voor sommige adressen worden soms meerdere transportindicaties aangevraagd. Bijvoorbeeld als iemand een negatieve transportindicatie krijgt voor een hoeveelheid opgesteld vermogen (megawatt) en vervolgens een aanvraag indient voor minder megawatt. Deze dubbelingen zijn uit de cijfers gehaald.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling zonnepanelen HERO: van toxisch pv-glas naar circulaire glas-polymeerfrontsheet voor zonnepanelen...
Vacatures
kWh People zoekt:

Operations Manager Solar Belgium

Fulltime (40 uur) - Brussel
Winst uit je woning zoekt:

Adviseur Verduurzaming (ZZP)

Fulltime (40 uur) - Haarlem, 2011 MA
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!