logo
wvhj2023
© Enexis
© Enexis
3 april 2020

Voorjaarsronde SDE+: Enexis geeft veel vaker positieve transportindicatie af

Het percentage positieve transportindicaties dat netbeheerder Enexis heeft afgegeven, is gestegen van 87 naar ruim 95 procent. Wel werd 8 procent minder transportindicaties aangevraagd voor de voorjaarsronde SDE+.

Voor de najaarsronde 2019 van de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+) gaf Enexis afgelopen najaar 4.483 transportindicaties af. Daarbij ging het destijds om 591 negatieve en 3.892 positieve transportindicaties

68 procent minder negatieve transportindicaties
Minister Wiebes besloot op het laatste moment voor de laatste subsidieronde van de SDE+ (red. de regeling wordt vanaf dit najaar verbreed naar de Stimuleringsregeling Duurzame Energietransitie (SDE++)) geen 2 maar 4 miljard euro beschikbaar te stellen, omdat hij extra kansen zag voor zonnepanelen. De voorjaarsronde was geopend van 17 maart tot en met 2 april.

Om voor de subsidie in aanmerking te komen, hebben de projectontwikkelaars een transportindicatie van de netbeheerder nodig. De afgelopen maanden ontving Enexis via zijn onlineloket 4.102 aanvragen voor een transportindicatie. Dat is 8 procent minder dan voor de subsidieronde van najaar 2019. Daarbij is het aantal negatieve indicaties met maar liefst 68 procent gedaald, van 508 naar 189 negatieve indicaties. Bij aanvragen in gebieden waar het elektriciteitsnet vol is, heeft Enexis getoetst of het knelpunt is opgelost binnen de termijn waarop de SDE+-subsidie kan worden besteed. Is dat het geval, dan is alsnog een transportindicatie afgegeven.

In 95,4 procent van de aanvragen voor de voorjaarsronde 2020 verstrekte Enexis een positieve transportindicatie, in de najaarsronde van 2019 was dat 87 procent. Het gaat ditmaal dus om 3.913 positieve transportindicaties. Daarmee zijn er in absolute zin dus meer positieve transportindicaties afgegeven, te weten 21 stuks.

Geen garantie
Een transportindicatie geeft een positieve indicatie van de beschikbare netcapaciteit op de door de aanvrager aangegeven locatie binnen de realisatietermijn die daarvoor staat in de SDE+-regeling. Het document biedt echter geen garantie dat het gevraagde transportvermogen in de toekomst daadwerkelijk beschikbaar is. Met de ingebouwde netcheck wordt de slagingskans van projecten met afgegeven SDE+-subsidie verbeterd. Zo wordt zoveel mogelijk voorkomen dat subsidiegeld vast komt te zitten in projecten die uiteindelijk geen bijdrage kunnen leveren aan de klimaatdoelstellingen. 

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten