logo
wvhj2023
© Dutchscenery | Dreamstime.com
© Dutchscenery | Dreamstime.com
2 april 2020

Energie-Nederland herhaalt: afbouwvariant salderingsregeling leidt tot complexe energierekening

Energie-Nederland steunt het voorstel van minister Wiebes voor het afbouwen van de salderingsregeling, maar stelt nog altijd grote bezwaren te hebben tegen de gekozen voorkeursvariant.

De koepelorganisatie van de energiebedrijven stelt onrust te verwachten bij zonnepaneelbezitters, omdat de aangepaste salderingsregeling zou leiden tot een complexe energienota waarbij het controleren met de eigen meterstanden onnavolgbaar wordt.

Organisatie pleit voor heroverweging
De voorkeursvariant van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat helpt volgens Energie-Nederland bovendien de energietransitie onvoldoende vooruit, omdat het geen prikkel geeft tot eigen verbruik van de opgewekte zonnestroom. Ook stimuleert het niet het inzetten van flexdiensten, zoals slim laden van elektrische auto’s en energieopslag.

Energie-Nederland pleit ervoor de gekozen afbouwvariant nog eens zorgvuldig te overwegen. Temeer daar de koepelorganisatie oplossingen stelt te zien voor een regeling die wél een begrijpelijke energierekening voor consumenten levert en goed uitvoerbaar is.

Eigen variant
Energie-Nederland bracht haar bezwaren eerder al naar voren tijdens de internetconsultatie van het bijbehorende wetsvoorstel van minister Wiebes. Destijds stelde de organisatie zelfs dat de salderingsregeling in strijd zou zijn met Europese wetgeving.

Energie-Nederland stelt dat de door de koepelorganisatie zelf ontwikkelde variant wel een transparante energienota oplevert, goed uitvoerbaar is, eigen gebruik stimuleert en voor de overheid en Belastingdienst geen consequenties heeft voor de uitvoering. Bij de voorkeursvariant van Energie-Nederland wordt voor elke teruggeleverde kilowattuur een vermindering van de energiebelasting toegekend. Dit is een vast bedrag in eurocent per kilowattuur, af te bouwen naar 0 in 2031.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten