Solar Magazine - Energie-Nederland herhaalt: afbouwvariant salderingsregeling leidt tot complexe energierekening
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Energie-Nederland herhaalt: afbouwvariant salderingsregeling leidt tot complexe energierekening
© Dutchscenery | Dreamstime.com

Energie-Nederland herhaalt: afbouwvariant salderingsregeling leidt tot complexe energierekening

Energie-Nederland steunt het voorstel van minister Wiebes voor het afbouwen van de salderingsregeling, maar stelt nog altijd grote bezwaren te hebben tegen de gekozen voorkeursvariant.

De koepelorganisatie van de energiebedrijven stelt onrust te verwachten bij zonnepaneelbezitters, omdat de aangepaste salderingsregeling zou leiden tot een complexe energienota waarbij het controleren met de eigen meterstanden onnavolgbaar wordt.

Organisatie pleit voor heroverweging
De voorkeursvariant van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat helpt volgens Energie-Nederland bovendien de energietransitie onvoldoende vooruit, omdat het geen prikkel geeft tot eigen verbruik van de opgewekte zonnestroom. Ook stimuleert het niet het inzetten van flexdiensten, zoals slim laden van elektrische auto’s en energieopslag.

Energie-Nederland pleit ervoor de gekozen afbouwvariant nog eens zorgvuldig te overwegen. Temeer daar de koepelorganisatie oplossingen stelt te zien voor een regeling die wél een begrijpelijke energierekening voor consumenten levert en goed uitvoerbaar is.

Eigen variant
Energie-Nederland bracht haar bezwaren eerder al naar voren tijdens de internetconsultatie van het bijbehorende wetsvoorstel van minister Wiebes. Destijds stelde de organisatie zelfs dat de salderingsregeling in strijd zou zijn met Europese wetgeving.

Energie-Nederland stelt dat de door de koepelorganisatie zelf ontwikkelde variant wel een transparante energienota oplevert, goed uitvoerbaar is, eigen gebruik stimuleert en voor de overheid en Belastingdienst geen consequenties heeft voor de uitvoering. Bij de voorkeursvariant van Energie-Nederland wordt voor elke teruggeleverde kilowattuur een vermindering van de energiebelasting toegekend. Dit is een vast bedrag in eurocent per kilowattuur, af te bouwen naar 0 in 2031.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
SolarNRG zoekt:

Werkvoorbereider Zakelijk

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
Kremer Techniek zoekt:

Adviseur Duurzame Technieken

Fulltime (40 uur) - ‘s-Heerenberg
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!