Solar Magazine - Gemeente Haarlemmermeer wil zonnepanelen langs landingsbanen Schiphol
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Gemeente Haarlemmermeer wil zonnepanelen langs landingsbanen Schiphol
© Schiphol

Gemeente Haarlemmermeer wil zonnepanelen langs landingsbanen Schiphol

Haarlemmermeer is voornemens om de grond naast de landingsbanen van Schiphol aan te wijzen als zoekgebieden voor zonneparken. De gemeente wil verder zoveel mogelijk inzetten op zonnedaken.

Om versnippering en verrommeling van het landschap te voorkomen, wil de gemeente Haarlemmermeer duidelijke regels en principes als het gaat om het inpassen van zonnepanelen in het landschap. ‘De ruimtelijke inpassing moet echt zorgvuldig gebeuren’, stelt wethouder Sedee, verantwoordelijk voor Ruimtelijke Ordening, over de komst van zonneparken.

Nieuw beleid
Het nieuwe beleid dat de gemeente heeft vastgesteld, maakt meer ruimte voor zonneakkers. Tegelijkertijd  geeft het duidelijke voorwaarden waar ontwikkelingen aan moeten voldoen. ‘Ik zet mij ervoor in dat we de zonneakkers zoveel mogelijk combineren met groen’, aldus Sedee. ‘Dit moeten we met z’n allen oppakken. Zonnepanelen nabij de landingsbanen zijn dan een logische keuze, waar ik veel van verwacht.’ Daarbij denkt de gemeente aan zonneweiden naast de Zwanenburg- en de Polderbaan, ten noordoosten van Hoofddorp. 

Ook wordt er gezocht naar andere locaties voor het opwekken van elektriciteit met zonnepanelen, waaronder daken, parkeerterreinen en wegbermen. De gemeente wil graag sturing hebben op de inrichting van de polder. Wel zonne-energie, maar de kwaliteit van het landschap moet blijven zoals die is of zelfs versterkt worden op bepaalde plekken. 

1.000 hectare
Afgelopen zomer stelde de gemeente in het concept 'Beleidskader zonneakkers Haarlemmermeer' dat er in 2050 minimaal 1.000 hectare aan zonneakkers nodig is om in dat jaar aan de eigen lokale energiebehoefte te voldoen. Daarbij wordt ervan uitgegaan dat ook nog eens 90 procent van de geschikte daken benut kan worden voor zonnepanelen. Ligt dit percentage lager, dan zou de opgave voor zonneakkers groter worden.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
Conduct Technical Solutions BV zoekt:

Magazijnmedewerker

Fulltime (40 uur) - Barendrecht, 2993 LP, 4
kWh People zoekt:

Teamlead Electrical Solar Engineering

Fulltime (40 uur) - Leeuwarden
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!