Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
TenneT: ‘Handel in elektriciteit neemt snel toe door groei wind- en zonne-energie’
© Ruud Morijn | Dreamstime.com

TenneT: ‘Handel in elektriciteit neemt snel toe door groei wind- en zonne-energie’

De handel in elektriciteit neemt explosief toe door de snelle groei van het aantal in Nederland opgestelde windmolens en zonnepanelen. Dat stelt TenneT in de jaarlijkse TenneT Market Update.

TenneT, de Nederlands-Duitse transmissienetbeheerder (tso), stelt in het jaarverslag dat Nederland afgelopen jaar iets meer elektriciteit produceerde dan in 2018. De groei van 93 terawattuur naar 97 terawattuur was vooral het gevolg van de versterkte concurrentiepositie van gascentrales die resulteerden in minder stroomimporten. De gascentrales profiteerden van deze situatie op de markt en produceerden bijna een kwart meer elektriciteit.

57 procent meer intra-dayhandel
De zogenoemde intra-dayhandel – ook de grensoverschrijdende – in elektriciteit na sluiting van de day-aheadmarkt steeg met 57 procent in volume. Dit komt door het groeiende aandeel van duurzame (variabele) bronnen voor elektriciteitsproductie in het energiesysteem. Marktpartijen gebruiken de intra-daymarkt om hun positie te optimaliseren, aangezien nieuwe informatie (red. betere weersvoorspellingen die de hoeveelheid zonne- en windenergie bepalen, betere vraagvoorspellingen en onverwachte storingen van centrales) beschikbaar komt na sluiting van de day-aheadmarkt. De weersafhankelijke elektriciteitsopwekking met wind en zon leidt volgens TenneT dus mede tot een toename in de handel die dichter bij realtime ligt.

Zonnepanelen zetten sprint in
Van de weersafhankelijke duurzame bronnen voor elektriciteit groeide zonne-energie verreweg het snelst in 2019: er werd meer dan 30 procent extra zonne-energie opgewekt dan in 2018. In totaal werd er afgelopen kalenderjaar 5,3 gigawattuur zonnestroom geproduceerd.

TenneT hierover in zijn marketupdate: ‘Het maandelijkse patroon laat zien dat wind en zon elkaar maandelijks aanvullen met typisch meer zonne-energie in de zomer en meer windenergie in de winter. De variabiliteit op uur- of dagniveau is aanzienlijk groter.’

Nu in Solar Magazine

Mei 2020

Coolblue stoomt snel op naar top residentiële zonne-energiemarkt: ‘De internetverkoop van zonnepanelen werkt’ Joint Solar Programme III: hybride tandemzonnecel van 30 procent binnen handbereik voor Nederlandse onderzoekers De...
Vacatures
OpdeZon zoekt:

Monteurs zonnepanelen

OpdeZon zoekt Hoofdmonteurs zonnepanelen, Monteurs zonnepanelen én Leerling-monteurs zonnepanelen
Fulltime • Utrecht
Zonnepanelen op het dak zoekt:

Verkoper Zonnepanelen

Zonnepanelen op het dak zoekt een Verkoper Zonnepanelen.
Fulltime • Barneveld
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!