Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Gemeente Oldebroek verleent omgevingsvergunning voor drijvend zonnepark Powerfield
© Powerfield

Gemeente Oldebroek verleent omgevingsvergunning voor drijvend zonnepark Powerfield

Powerfield heeft van de gemeente Hattemerbroek een omgevingsvergunning gekregen voor de realisatie van een drijvend zonnepark van ruim 22 megawattpiek en 81.981 zonnepanelen op landgoed Noorderhoek.

De projectlocatie is in totaal ruim 42 hectare groot. Daarvan is circa 13 hectare bestemd als bos. Ongeveer 3 hectare is bestemd voor wonen; via de 2 landhuizen, 1 beheerderswoning en een tuin. De beoogde plannen voor het landgoed worden volgens Powerfield intact gelaten omdat er een drijvend zonnepark wordt aangelegd.

10 meter open water
De gehele plas is circa 25 hectare groot. Ondanks dat het zonnepark zo efficiënt mogelijk wordt ingericht, wordt niet de gehele plas benut. Rondom het zonnepark wordt een strook van minimaal 10 meter open water aangehouden en gezien de rechtlijnige opstelling zijn er overhoeken. Redenen hiervoor zijn dat dit praktisch niet kan, in het kader van veiligheid – niet te bereiken – en dat PowerField een gedeelte open water wil behouden voor flora/fauna. Ten slotte dienen er ook onderhoudspaden tussen de zonnepanelen te worden aangelegd.

Met een omtrek van circa 2 kilometer en aanwezige overhoeken, betekent dit dat ruim 2 hectare open water wordt behouden. Dit komt overeen met circa 9 procent van het wateroppervlak. Bezien vanuit de gehele projectlocatie wordt daarmee ongeveer 52 procent van de ruimte benut voor het zonnepark. De overige ruimte wordt benut voor natuur/bos en water (41 procent) en wonen (7 procent).

81.981 zonnepanelen
In totaal wordt het zonnepark bruto – de zonnepanelen plus de onderhoudspaden – ongeveer 22,3 hectare groot. In totaal kunnen hier 81.981 zonnepanelen worden geplaatst met als uitgangspunt zonnepanelen met een vermogen van 270 wattpiek per stuk. Hierdoor wordt een zonnepark van 22,13 megawattpiek gerealiseerd.

De definitieve beschikking van de omgevingsvergunning en de daarbij behorende stukken liggen tot en met woensdag 29 april ter inzage. Op onderstaande video is de plas in beeld gebracht.

Nu in Solar Magazine

September 2020

Harm Valk, voorzitter van de projectgroep NTA 8800: ‘Fantastisch als je zonder zonnepanelen aan BENG-eisen kunt voldoen’ Kans hagelschade zonnepanelen grootst op platte daken en kleinst bij zuidoost-oriëntatie: ‘We leggen...
Vacatures
Youen BV zoekt:

Monteur Zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - 3861 RJ Nijkerk
SolarComfort zoekt:

Leerling Monteur Zonnepanelem

32-40 uur - De Chamotte 32, 4191 GT Geldermalsen
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!