logo
wvhj2023
hero-image
20 maart 2020

Wordt slechts 50 procent van de grootschalige zon-pv-projecten gerealiseerd?

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) gaat voor grootschalige zon-pv-projecten van de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+) uit van een realisatiegraad van 50 procent.

Dit percentage zou echter hoger kunnen uitvallen. Dutch New Energy Research heeft berekend dat sinds het begin van de SDE in 2008 88 procent van het vermogen tot de subsidieronde waarvan de projecten zijn verlopen (najaarsronde 2016) is gerealiseerd.

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat er ten minste 35 terawattuur aan hernieuwbare energie geproduceerd zal worden op land in 2030, waaronder grootschalige zon-pv (>15 kilowattpiek). Het is belangrijk om in te schatten hoeveel beschikte zonnestroomprojecten uiteindelijk worden gerealiseerd om de voortgang naar dit doel te meten. Dit wordt gedaan met een zogenaamde realisatiegraad. Het bedrijfsleven kan met een juiste realisatiegraad betere inschattingen maken over de groei van de Nederlandse zonne-energiemarkt. Zo gebruikt Dutch New Energy Research mede deze realisatiegraad om het geïnstalleerde vermogen in de komende 5 jaar te voorspellen.

Op dit moment is in totaal 12 gigawattpiek zonnestroomvermogen beschikt vanuit de SDE+-subsidie, waarvan 9 gigawattpiek nog gerealiseerd moet worden2. Dus hoeveel van de 9 gigawattpiek wordt in de toekomst uiteindelijk gerealiseerd? En welke rol speelt de beperkte transportcapaciteit bij netbeheerders in deze realisatiegraad?

Lees hier de volledige visie van Dutch New Energy Research in de maart 2020-editie van Solar Magazine...

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten