Solar Magazine - Nieuwe Belgische AREI: ‘Regels installateurs zonnepanelen veranderen doorlopend’
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Nieuwe Belgische AREI: ‘Regels installateurs zonnepanelen veranderen doorlopend’
© Kirill Makarov | Dreamstime.com

Nieuwe Belgische AREI: ‘Regels installateurs zonnepanelen veranderen doorlopend’

In België wordt op 1 juni 2020 de nieuwe versie van het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI) van kracht. Maar wat betekent dit voor de installateur van zonnepanelen?

De redactie van Solar Magazine vroeg het aan Olivier Linder, adviseur elektrische engineering bij Techlink.

C10/11 en C10/26
In België mag een elektrische installatie pas in werking worden gesteld nadat deze is gekeurd conform het AREI. Voor zonnepaneelsystemen zijn er specifieke regels vastgelegd in de documenten C10/11 en C10/26 van de federatie van netbeheerders Synergrid. Op 1 juni 2020 treedt een volledig herzien AREI in werking.

Veiligheid van kracht
Techlink is de beroepsfederatie voor Belgische installatiebedrijven. De organisatie vertegenwoordigt meer dan 3.000 leden, met als doel hen te verbinden en ondersteunen bij het behoud van hun positie in een sector die in transitie is. Als representant van de branche werkte zij actief mee aan de totstandkoming van het nieuwe AREI, die in intentie vergelijkbaar is met de Nederlandse NEN1010-norm. Het bevat een reeks voorschriften waaraan elektrische installaties moeten voldoen om de veiligheid van mensen en goederen te garanderen, en geldt dus ook voor zonne-energiesystemen. De vraag is waarom het AREI nu volledig herzien wordt.

Onduidelijkheden weggewerkt
Linder: ‘Het bestaande AREI dateert uit 1981. Het bestaat uit artikelen die zijn gegroepeerd per hoofdonderwerp, bijvoorbeeld “Bescherming tegen elektrische schokken bij onrechtstreekse aanraking” en “Elektrische bescherming tegen overstroom”. Gedurende de jaren zijn die aangepast, aangevuld en gewijzigd naar aanleiding van actuele ontwikkelingen. Daarnaast verschenen er allerhande ministeriële besluiten en verklarende nota’s aan de Erkende Organismen die verwijzen naar de relevante artikelen in het AREI. Zo ontstond uiteindelijk een regeling die niet meer voldoende aansloot bij de tijd. Omdat de bestaande indeling niet gebruiksvriendelijk is voor het toevoegen van installatievoorschriften voor nieuwe technologieën, besloot de Federale Overheidsdienst (FOD) Economie enkele jaren geleden om het bestaande AREI te herstructureren volgens de norm IEC 60364. Naast het pure herschikken van de bestaande content zijn er ook fouten gecorrigeerd en werden onduidelijkheden weggewerkt. De belangrijkste inhoudelijke wijziging gaat over het beruchte artikel 104 uit 2013 dat handelt over voorzorgsmaatregelen tegen brand.’

Bekijk hier het volledige artikel en het overzicht van alle wijzigingen die relevant zijn voor Vlaamse installateurs.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
Trio Investment zoekt:

Electrical Engineer

Fulltime (40 uur) - Den Haag
Lens zoekt:

Allround HR Officer

32-40 uur - Amsterda, 1033NN, 75E
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!