logo
wvhj2023
© Liander
© Liander
10 maart 2020

Gelderland heeft primeur: Liander past in Neerijnen congestiemanagement toe

Gelderland en Liander hebben een primeur. In Neerijnen past Liander als eerste regionale netbeheerder congestiemanagement toe bij een knelpunt in het elektriciteitsnet.Helaas is er geen ruimte voor nieuwe aanvragen.

Sinds 1 januari verschafte de netbeheerder meerdere updates waarbij er respectievelijk zowel begin februari als ook eind februari en begin maart oranje en rode schaarstegebieden bijkwamen. Voor die rode gebieden geldt dat er geen extra netcapaciteit beschikbaar is en congestiemanagement – het afstemmen van vraag en aanbod tussen bedrijven en instellingen – niet mogelijk is. Nu heeft de netbeheerder dus voor het eerst een locatie gevonden waar congestiemanagement wél een oplossing is.

Geen ruimte voor nieuwe aanvragen
Liander meldde in mei 2019 bij elektriciteitsverdeelstation Neerijnen niet in staat te zijn om te voldoen aan alle nieuwe aanvragen voor transportcapaciteit en structurele congestie te verwachten

Nu blijken er in Neerijnen echter voldoende grootverbruikers te zijn zoals tuinders die bij topdrukte op het elektriciteitsnet tegen een vergoeding minder elektriciteit willen verbruiken of extra elektrisch vermogen willen leveren. Het systeem wordt nu ingericht en Liander werft partijen die willen deelnemen. De netbeheerder verwacht dat daadwerkelijk congestiemanagement voor het eerst in het najaar hoeft te worden ingezet als de piekvraag het aanbod aan netcapaciteit overstijgt. Door de toepassing van congestiemanagement kan een aantal bestaande transportbeperkingen van klanten in Neerijnen opgeheven worden, maar het creëert nog geen ruimte voor extra uitbreiding of nieuwe aanvragen. 

Gopacs-platform
Congestiemanagement is een in de Netcode Elektriciteit vastgelegd systeem om de beschikbare transportcapaciteit van het elektriciteitsnet eerlijk en efficiënt te verdelen als in een bepaald deel van het net onvoldoende capaciteit is voor alle afnemers of opwekkers. Als het stroomaanbod of de stroomvraag groter is dan het net in een bepaald gebied aankan (congestie), onderzoekt de netbeheerder of het met marktpartijen afstemmen van vraag en aanbod van elektriciteit mogelijk is. Is dit het geval, dan doet de netbeheerder een oproep aan de markt om op momenten dat de vraag het aanbod overstijgt om meer of juist minder elektriciteit te gebruiken of in te voeden. Bedrijven, instellingen en bijvoorbeeld producenten van wind- of zonnestroom geven vervolgens per dag aan tegen welke prijs zij hun elektriciteitsverbruik kunnen minderen of stroom kunnen leveren aan het elektriciteitsnet. Liander gaat hierbij gebruikmaken van het onlineplatform Gopacs, een samenwerking tussen de regionale netbeheerders en Tennet.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten