logo
wvhj2023
hero-image
3 maart 2020

Gemeente Ede start selectieprocedure voor projectontwikkelaars 32 hectare zonnevelden

De gemeente Ede start een procedure waarbij het projectontwikkelaars wil selecteren voor de bouw van enkele zonneparken. De selectie houdt in dat initiatiefnemers tot 1 mei 2020 een plan kunnen indienen.

Om serieus werk te maken van zonne-energie zet de gemeente nu een selectieprocedure voor het ontwikkelen van grote zonnevelden in gang.

Zonnewijzer
De plannen van de projectontwikkelaars worden vervolgens getoetst aan de criteria uit de ‘Wind- en zonnewijzer’. De plannen met de hoogste score krijgen de mogelijkheid om de plannen verder uit te werken. In totaal is 32 hectare te vergeven. De gemeenteraad van Ede heeft in december besloten om voor nu ruimte te bieden aan 40 hectare netto zonneveld. Omdat er op dit moment al een initiatief voor een groot zonneveld wordt beoordeeld, is in deze selectieprocedure ruimte voor maximaal 32 hectare netto grote zonnevelden. Na bekendmaking krijgen de geselecteerde initiatieven maximaal 8 maanden de tijd om het plan verder uit te werken tot een definitief ontwerp en een aanvraag omgevingsvergunning in te dienen.

Inwoners van Ede plaatsten de afgelopen jaren al veel zonnepanelen op daken, maar volgens wethouder Duurzaamheid Lex Hoefsloot is er meer nodig. ‘Om het doel te halen moeten we ook grotere zonnevelden realiseren, dus nog meer kunnen opwekken. Dit vraagt om een zorgvuldig proces, omdat er rekening moet worden gehouden met andere zaken, zoals landbouw en natuur. Ook zijn het versterken van de biodiversiteit, het behoud van de cultuurhistorie en de  inpassing in het landschap belangrijk. De gemeente komt daarom met een procedure om de initiatieven voor deze grotere zonnevelden te selecteren. Alleen de beste mogen ontwikkeld worden.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten