Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Tulpenbroeier en universiteit Wageningen testen alternatieve zonnewarmtetechnologie
© WUR

Tulpenbroeier en universiteit Wageningen testen alternatieve zonnewarmtetechnologie

Wageningen University & Research onderzoekt samen met een tulpenbroeier of de warmte van de zon in hun kassen met een alternatieve zonnewarmtetechnologie te oogsten is. Omgedraaide kratten fungeren als collector.

Tulpenbroeiers gebruiken hun kassen met name in de winter en het voorjaar. Ze moeten de kas dan warm stoken, zodat de tulpenbollen gaan bloeien. In de zomer staat de kas leeg, en juist op dat moment is energie gratis, dankzij de zon. De businessunit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research (WUR) onderzoekt of de warmte van de zon te oogsten is. Zo kan er minder of hoeft er zelfs niet gestookt worden voor het drogen en bewaren van de tulpenbollen van juli tot en met oktober en het broeien (kweken) van bloemen in de winter.

300 vierkante meter
Voor het onderzoek – dat gefinancierd wordt door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit – werkt WUR samen met een tulpenbroeier die een systeem ontwikkelde voor het oogsten van warmte. Dat systeem bestaat uit een groot aantal kratten die normaal gebruikt worden voor het broeien. Deze kratten staan omgedraaid op de broeitafels, met daarop een zeil. Hierdoor ontstaat een bassin van enkele centimeters diep en een oppervlakte van 300 vierkante meter. Het bassin is afgedekt met een extra zwart zeil, dat zonnestraling aantrekt. Het laagje water onder het zeil wordt dus verwarmd door de zon. Een pomp brengt het warme water vervolgens naar een silo.

Op warme, zonnige dagen bereikt de laag water temperaturen boven de 50 graden Celsius. Voor het drogen en bewaren kan die warmte met een warmtewisselaar worden overgedragen aan een radiator met laagwaardige warmte (circa 35 graden Celsius). Dat is in jaren met warme zomers meer dan voldoende om de bewaarcellen te verwarmen op 20 tot 25 graden Celsius, berekende WUR. In die jaren is het systeem dus efficiënt.

Opslagtank
Per zonnecollector vereist dit systeem wel een forse opslagtank van meer dan 2.500 kubieke meter. In koude jaren met minder hete zomers kan onvoldoende warmte boven 35 graden Celsius geoogst worden. Warmte met temperaturen tussen 23 en 35 graden Celsius kan, na oogst, opgeslagen worden in een waterdragende laag, een zogenoemde aquifer.

Om deze warmte voor de verwarming van de kas in de winter te kunnen gebruiken, is dan wel een warmtepomp nodig. Hiermee zou voor ongeveer 70 procent van de warmtevraag voor de broei voorzien kunnen worden.

Nu in Solar Magazine

Maart 2020

Bergen krijgt energielandgoed met 265 hectare zonnepanelen en 175 hectare natuur: ‘Er moet iets achterblijven wat optelt…’ Vlaamse energieminister Zuhal Demir: ‘We gaan zonne-energie niet oversubsidiëren’...
Vacatures
NPG zoekt:

Call agent

NPG zoekt een call agent
Fulltime • Riemst (B)
Zelfstroom zoekt:

Accountmanager

Zelfstroom zoekt een Accountmanager
Fulltime • 's-Hertogenbosch
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!