Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Noordmanshoek krijgt Energietuin met zonnepark
© Stichting de Noordmanshoek

Noordmanshoek krijgt Energietuin met zonnepark

De gemeente Olst-Wijhe, Stichting de Noordmanshoek en Wageningen University (WUR) ontwikkelen samen met Natuur en Milieu Overijssel een van de eerste Energietuinen van Nederland, inclusief zonnepark.

De waarde van energieopwekking voor het landschap en de omgeving tonen. Dat gaan de Natuur en Milieufederaties (NMF’s) en Wageningen University & Research (WUR) doen via het project Energietuinen Nederland. Eerder dit jaar werd al bekend dat op de voormalige stortlocatie Mastwijk in gemeente Montfoort door de NMF's plannen worden gemaakt voor de eerste Energietuin van Utrecht. Er moet daar een multifunctioneel zonnepark van 10 megawattpiek komen. De Postcode Loterij kende eerder al een schenking van 1,65 miljoen toe aan de Energietuinen.

Bedrijventerrein
Ten noorden van Wijhe, tussen de spoorlijn Zwolle-Deventer en de IJsseldijk, ligt De Noordmanshoek: een open gebied van 25 hectare. In het verleden werd het aangekocht als bedrijventerrein, maar nooit zo ingevuld. Nu wordt het gepacht door boeren. Een groep actieve bewoners, nu verenigd in Stichting De Noordmanshoek, werkt al sinds 2015 aan een plan voor een duurzame invulling van het gebied. Inmiddels is de kogel door de kerk voor een van de eerste Energietuinen van Nederland.

Het oorspronkelijke plan van de stichting, waar een zonnepark van 6,5 hectare al onderdeel van was, paste goed bij het concept ‘Energietuin’. Volgens het huidige plan wordt De Noordmanshoek ingericht als landgoed met onder andere een voedselbos, een tuinderij, een boomgaard en een havezate in de vorm van een aantal woningen. De Energietuin wordt een plek speciaal voor de inwoners van Olst-Wijhe: waar men kan wandelen, waar kinderen kunnen spelen en waar wat te leren valt over natuur en energie.

Een uitgebreid traject van voorlichting is onderdeel van het project, om zo de betrokkenheid onder burgers te versterken en de professionaliteit van lokale energie-initiatieven te vergroten.

Nu in Solar Magazine

Juni 2020

Nieuwe versies handboek en eindtermen zonne-energie op komst: ‘Eindtermen zijn de blauwdruk voor opleidingen, examens en de erkenningsregeling’ Erik Martinson (Svea Solar) over overname consumententak Solarcentury: ‘Wij willen...
Vacatures
Zonnepanelen op het dak BV zoekt:

Verkoper / Adviseur Zonnepanelen - Regio Noordwest-Nederland

Fulltime (40 uur) - Barneveld, 3771 NR, Zwolleweg 9
Zonneplan zoekt:

Praktijkopleider Elektrotechniek

Fulltime (40 uur) - Zwolle, 8021 EV 13D
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!