logo
wvhj2023
© Hansenn | Dreamstime.com
© Hansenn | Dreamstime.com
19 december 2019

Afbouw salderingsregeling: Woonbond wil aanpassing contracten van huurders met zonnepanelen

De Woonbond wil dat bestaande contracten van huurders met zonnepanelen opengebroken worden. Gebeurt dit niet, dan zullen volgens de organisatie hun woonlasten stijgen door de afbouw van de salderingsregeling.

De Woonbond pleitte er afgelopen januari nog voor dat huurders via een uitbreiding van het initiatiefrecht de mogelijkheid krijgen om bij verhuurders de plaatsing van zonnepanelen af te dwingen. De afbouw van de salderingsregeling kan volgens de Woonbond betekenen dat de woonlasten van huurders met zonnepanelen in die periode stapsgewijs zullen stijgen, als zij met hun verhuurder daarover geen aanvullende afspraken maken.

Servicekosten
Wanneer een verhuurder wil investeren in zonnepanelen, dan worden er veelal afspraken gemaakt met de huurder. De energierekening wordt lager, maar door een verhoging van de servicekosten betalen huurders mee aan de investering. Hiervoor wordt een servicecontract opgesteld. Uitgangspunt is dat de maandlasten in balans blijven en dat de huurder vrijwel altijd voordeel heeft van de nieuwe situatie. ‘Bij het maken van deze afspraken wordt rekening gehouden met de salderingsregeling die de overheid biedt’, stelt de Woonbond. ‘Via een nieuwe wet zal de salderingsregeling per 2023 afgebouwd worden. Daarmee wordt de vergoeding voor teruggeleverde elektriciteit (en daarmee de besparing op de energierekening) stapsgewijs lager, maar de servicekosten nemen niet af. De woonlasten van huurders met een servicecontract op basis van de huidige salderingsregeling zullen daardoor stijgen.’

De Woonbond vindt dat bestaande contracten opengebroken moeten worden. Afspraken tussen huurder en verhuurder moeten worden bijgesteld, zodat de woonlasten gelijkblijven. Ook bij het afsluiten van nieuwe contracten moet hier rekening mee worden gehouden. De Woonbond hierover: ‘Zeker nu verhuurders steeds vaker hun woningvoorraad verduurzamen met zonnepanelen, moeten huurders hier alert op zijn.’

11 procent minder salderen
Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat meldde de Tweede Kamer in april 2019 dat de salderingsregeling in haar huidige vorm gehandhaafd blijft tot 2023. Tot 1 januari 2023 verandert er daarmee niets voor wie al zonnepanelen heeft, maar vanaf dat jaar wordt de regeling tot 2031 stapsgewijs afgebouwd naar 0. De minister maakte eind oktober bekend in de wet vast te willen leggen dat zonnepaneeleigenaren hiertoe vanaf 2023 voor een steeds groter deel van de met hun zonnepanelen opgewekte stroom een 'redelijke vergoeding' van hun energieleverancier krijgen.

In het bijbehorende wetsvoorstel dat de afbouw van de salderingsregeling mogelijk maakt, staat dat zij vanaf 2023 ieder jaar 11 procent minder mogen salderen en vanaf 2031 is het salderingspercentage dus 0. Het wetsvoorstel is op het internet gepubliceerd zodat eenieder zijn zienswijze over het ontwerp naar voren kan brengen. Van 28 oktober tot en met 25 november konden belanghebbenden via een internetconsultatie reageren op de wetswijzigingen die de afbouw van de salderingsregeling regelen. In de eerste helft van 2020 wordt de wet in de Tweede Kamer besproken.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten