Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Woonbond pleit voor uitbreiding initiatiefrecht huurders om bij verhuurder zonnepanelen af te dwingen
foto: Alliander

Woonbond pleit voor uitbreiding initiatiefrecht huurders om bij verhuurder zonnepanelen af te dwingen

De Woonbond pleit ervoor dat huurders via een uitbreiding van het initiatiefrecht de mogelijkheid krijgen om bij verhuurders de plaatsing van zonnepanelen af te dwingen.

De Woonbond, die ruim 1,6 miljoen Nederlanders met een huurwoning representeert, doet de oproep naar aanleiding van een uitzending van het radioprogramma Radar. Daarin werd aandacht besteed aan een huurder die ‘overgeslagen’ werd bij het plaatsen van zonnepanelen door de verhuurder, omdat de verhuurder de woning op termijn wil verkopen.

Marcel Trip van de Woonbond stelde over de suggestie om als huurder zelf zonnepanelen te kopen en te plaatsen, het volgende: ‘Dat is voor veel huurders financieel een drempel. En voor het plaatsen moet je toestemming hebben van de verhuurder, omdat het een wijziging aan de buitenkant van de woning is. Als je de woning verlaat, moet je de zonnepanelen ook weer meenemen, maar je kan hierover ook afspraken maken met de verhuurder. Bijvoorbeeld dat de verhuurder de panelen tegen die tijd overneemt voor de restwaarde.’

De Woonbond pleit daarom voor een uitgebreider initiatiefrecht waarmee huurders verhuurders kunnen aanzetten tot verduurzaming. De huurder betaalt volgens de Woonbond immers wel de steeds hoger wordende gasrekening, maar de verhuurder moet in actie komen om de woning te verduurzamen. De huidige juridische basis waarop huurders verduurzaming van hun woning kunnen afdwingen, is volgens de organisatie sterk verouderd. Zo kan een huurder een vervangende ketel eisen met een rendement op het niveau van ketels uit de jaren ’80 in plaats van het niveau van een huidige hoogrendementsketel en zijn maatregelen als zonnepanelen of warmtepompen uitgesloten in de huidige regeling. Het uitbreiden en moderniseren van het initiatiefrecht is een van de maatregelen die in het klimaatakkoord staan opgenomen. Wat de Woonbond betreft, komen zonnepanelen hier ook onder te vallen.

Nu in Solar Magazine

Mei 2019

Vernieuwde aanpak innovatie in zonne-energie door ECN part of TNO: ‘Het is tijd voor pv 2.0, we bewegen steeds verder weg van one-size-fits-all-oplossingen’ Nieuw directieteam KiesZon wil groeien in zakelijke én...
Vacatures
Libra Energy zoekt:

Stagiair Data Analist

Libra Energy zoekt een Stagiair Data Analist.
Fulltime • Uitgeest
Baywa r.e. zoekt:

Technisch commerciële binnendienst (NL)

BayWa r.e. zoekt voor de Nederlandse markt een technisch commerciële binnendienst (m/v)
Fulltime • Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!