De Woonbond, die ruim 1,6 miljoen Nederlanders met een huurwoning representeert, doet de oproep naar aanleiding van een uitzending van het radioprogramma Radar. Daarin werd aandacht besteed aan een huurder die ‘overgeslagen’ werd bij het plaatsen van zonnepanelen door de verhuurder, omdat de verhuurder de woning op termijn wil verkopen.
Marcel Trip van de Woonbond stelde over de suggestie om als huurder zelf zonnepanelen te kopen en te plaatsen, het volgende: ‘Dat is voor veel huurders financieel een drempel. En voor het plaatsen moet je toestemming hebben van de verhuurder, omdat het een wijziging aan de buitenkant van de woning is. Als je de woning verlaat, moet je de zonnepanelen ook weer meenemen, maar je kan hierover ook afspraken maken met de verhuurder. Bijvoorbeeld dat de verhuurder de panelen tegen die tijd overneemt voor de restwaarde.’
De Woonbond pleit daarom voor een uitgebreider initiatiefrecht waarmee huurders verhuurders kunnen aanzetten tot verduurzaming. De huurder betaalt volgens de Woonbond immers wel de steeds hoger wordende gasrekening, maar de verhuurder moet in actie komen om de woning te verduurzamen. De huidige juridische basis waarop huurders verduurzaming van hun woning kunnen afdwingen, is volgens de organisatie sterk verouderd. Zo kan een huurder een vervangende ketel eisen met een rendement op het niveau van ketels uit de jaren ’80 in plaats van het niveau van een huidige hoogrendementsketel en zijn maatregelen als zonnepanelen of warmtepompen uitgesloten in de huidige regeling. Het uitbreiden en moderniseren van het initiatiefrecht is een van de maatregelen die in het klimaatakkoord staan opgenomen. Wat de Woonbond betreft, komen zonnepanelen hier ook onder te vallen.
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.