Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Nederland bereikt mijlpaal van 1 gigawattpiek grondgebonden zonneparken
© GroenLeven

Nederland bereikt mijlpaal van 1 gigawattpiek grondgebonden zonneparken

In Nederland worden nog in december de laatste zonnepanelen aan het elektriciteitsnet gekoppeld waarmee de mijlpaal van 1 gigawattpiek grondgebonden zonneparken wordt bereikt. Dat stelt Peter Segaar van Polder PV.

Segaar meldt dit op basis van eigen onderzoek. De impact van grondgebonden zonneparken is volgens de analist al in 2018 enorm toegenomen – per eind 2018 zijn grondgebonden zonneparken goed voor 13 procent van het totaal geïnstalleerde vermogen aan zonnepanelen – en vindt versterkt plaats in 2019.

260 zonneparken
Op basis van de ontwikkelingen is de prognose van Segaar dat aan het einde van dit kalenderjaar in de Nederlandse zonnestroommarkt een opgesteld totaalvolume van minimaal 6,6 gigawattpiek kan zijn ontstaan met een jaargroei van minimaal 2,2 gigawattpiek. Het aandeel van de zonneparken zou volgens Segaar nu al ruim 15 procent zijn ten opzichte van dat mogelijke eindejaarsvolume.

Daarbij zou het gaan om 260 grondgebonden zonneparken met in totaal zo’n 3,5 miljoen zonnepanelen. Hieronder vallen kleinere projecten van enkele honderden zonnepanelen tot het inmiddels grootste netgekoppelde zonnepark in Midden-Groningen van Chint Solar met een vermogen van 103 megawattpiek.

Het totale volume van de 37 grootste zonnestroomprojecten in Nederland, alle grondgebonden installaties, is volgens Segaar inmiddels een factor 5,4 maal zo groot als de capaciteit van de 37 grootste ‘klassieke’ dakgebonden zonnestroomprojecten. 

Nu in Solar Magazine

Juni 2020

Nieuwe versies handboek en eindtermen zonne-energie op komst: ‘Eindtermen zijn de blauwdruk voor opleidingen, examens en de erkenningsregeling’ Erik Martinson (Svea Solar) over overname consumententak Solarcentury: ‘Wij willen...
Vacatures
kWh People zoekt:

Projectontwikkelaar Solar

Fulltime (40 uur) - 6541EZ
kWh People zoekt:

Business Development Manager

Fulltime (40 uur) - 6541EZ
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!