Solar Magazine - Grootste zonnepark van Nederland aangesloten op elektriciteitsnet TenneT
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Grootste zonnepark van Nederland aangesloten op elektriciteitsnet TenneT
© TenneT

Grootste zonnepark van Nederland aangesloten op elektriciteitsnet TenneT

Het grootste zonnepark van Nederland is gestart met de productie van zonnestroom. De 316.216 zonnepanelen die geplaatst zijn door Chint Solar / Astronergy voorziet ten minste 32.000 huishoudens van stroom.

Het zonnepark langs de A7 tussen Kolham  en Sappemeer is het grootste van Nederland en het eerste dat direct is aangesloten op het hoogspanningsnet van Tennet.

Lange geschiedenis
Zonnepark Midden-Groningen kent een lange geschiedenis. Aan de komst van het zonnepark is meer dan 5 jaar gewerkt. In 2016 nam Chint Solar de projectrechten van zonnepark Midden-Groningen over van Powerfield. Chint Solar heeft daarna samen met omwonenden een landschapsontwerp gemaakt om het zonnepark zo goed mogelijk in de omgeving in te passen. Dit gebeurt onder meer met een groenstrook tussen de woningen en het zonnepark. Deze groenstrook heeft verschillende zones met grasvelden, bloemenvelden, bosschages en een parkje. Met deze inrichting is het voor vogels, vlinders en wild een prettige plek om te verblijven. 

Zonnepark Midden-Groningen levert via het 110-kilovolt-hoogspanningsstation Kropswolde elektriciteit aan het hoogspanningsnet van TenneT. Diederik Apotheker van Chint Solar / Astronergy licht de totstandkoming van de netaansluiting in onderstaande video toe. 

Wel is inmiddels de bouw van een nog groter zonnepark gestart. In de gemeente Westerwolde komt namelijk een zonnepark met 350.000 zonnepanelen en 20 hectare bessen. Impax en Solarcentury hebben hiertoe in september de bouw- en onderhoudsovereenkomst getekend.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
SolarNRG zoekt:

Manager Warmtepompen

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
SolarNRG zoekt:

Inkoper

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!