logo
wvhj2023
© Fabian Plock | Dreamstime.com
© Fabian Plock | Dreamstime.com
19 november 2019

Gemeente Ede gaat ruimte maken voor zonneparken groter dan 2 hectare

De gemeente Ede meldt ruimte te gaan maken voor zonneparken groter dan 2 hectare. Dit moet bijdragen aan de ambitie om in 2050 energieneutraal te zijn. Eerder dit jaar werd al de ‘Wind- en zonnewijzer’ vastgesteld.

Hierin staan spelregels voor initiatieven tot het opwekken van wind- of zonne-energie. Tot nu toe bood de gemeenteraad alleen ruimte voor zonnevelden tot 2 hectare. Op basis van de ervaringen die dit jaar zijn opgedaan met de Wind- en zonnewijzer en een onderzoek naar beschikbare locaties voor zonnevelden, constateert het college dat er ook ruimte moet komen voor zonnevelden groter dan 2 hectare.

130 hectare aan ruimte
Wethouder Lex Hoefsloot hierover: ‘Uit het onderzoek naar locaties voor het opwekken van zonne-energie blijkt dat er ongeveer 130 hectare aan ruimte is te vinden. Het gaat dan om restgronden, gronden met een tijdelijke bestemming of met mogelijkheden tot meervoudig ruimtegebruik en mogelijkheden voor nieuwe natuur. Dit alles is verspreid over meer dan 500 kleine locaties. Al liggen hier kansen, dit aantal is helaas te weinig om voldoende duurzame zonne-energie op te kunnen wekken. Bovendien blijken deze locaties lastig te ontwikkelen. Er blijft dus nog een grote opgave over. Daarom stellen we voor om het uitsluiten van grote zonnevelden op te heffen.’

Tender voor grote zonnevelden
Intussen is de belangstelling voor de ontwikkeling van grotere zonnevelden ook groeiend. Het gaat inmiddels om 6 locaties van in totaal circa 90 hectare, allemaal gelegen op gronden met een agrarische bestemming. Met landbouwgrond en natuur stelt de gemeente zeer zorgvuldig om te willen gaan. Daarom wil het college van burgemeester en wethouders bij grote zonnevelden met een zogenaamde tender werken. Dit betekent dat initiatiefnemers punten kunnen verdienen als zij voldoen aan bepaalde criteria. Daarbij gaat het om meervoudig ruimtegebruik, versterking van ecologische waarden, draagvlak en (financiële) participatie voor de omwonenden. De initiatieven met de hoogste score krijgen de kans om de plannen verder uit te werken.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten