Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Verkoop van zonnepanelen in China met 45 procent gedaald

Verkoop van zonnepanelen in China met 45 procent gedaald

De National Energy Administration (NEA) meldt dat de verkoop van zonnepanelen in China in de eerste 9 maanden van het kalenderjaar met 45 procent is gedaald. Er is tot en met september 15,99 gigawattpiek geplaatst.

Eerder werd bekend dat China in de eerste 6 maanden van dit kalenderjaar 11,4 gigawattpiek zonnepanelen installeerde. Het totaal opgestelde vermogen is nu 185,5 gigawattpiek.

Lange doorlooptijden
De NEA gaf begin juli goedkeuring aan 22,78 gigawattpiek aan nieuwe pv-projecten. Al die zonnepanelen worden geplaatst met steun van de nieuwste feed-in-tarieven en moeten nog dit kalenderjaar opgeleverd worden. Dit zorgde ervoor dat marktanalisten voorspelden dat dit jaar ten minste 35 gigawattpiek aan zonnepanelen geïnstalleerd zou worden in China.

Nu NEA echter heeft gemeld dat er slechts 15,99 gigawattpiek aan zonnepanelen is geplaatst tot en met eind september, blijkt dat de afzetmarkt in vergelijking met 2018 dus met 45 procent is gekrompen. Marktanalist Frank Haugwitz van Asia Europe Clean Energy (Solar) Advisory (AECEA) noemt diverse redenen voor deze forse vermindering van het installatievolume. Zo wijst hij op de relatief late beslissingen van de Chinese overheid bij het goedkeuren van nieuwe projecten, terwijl deze op hun beurt relatief lange doorlooptijden kennen.

Residentiële markt wel op stoom
Volgens AECEA gloort er ook hoop aan de horizon in de vorm van de residentiële afzetmarkt. Alleen in september werd er al 920 megawattpiek aan zonnepanelen bij burgers geplaatst. Hierdoor is er in de residentiële markt dit kalenderjaar tot nu toe 4,27 gigawattpiek aan zonnepanelen geplaatst; fors meer dan het doel van 3,5 gigawattpiek. AECEA verwacht dat er dit jaar zo’n 5 gigawattpiek aan zonnepanelen op huizen geplaatst zal worden in China.

AECEA heeft zijn voorspelling voor het kalenderjaar 2019 inmiddels meermaals bijgesteld; naar boven en naar beneden. Op basis van de nieuwste marktcijfers voorspelt het adviesbureau dat China in 2019 20 tot 24 gigawattpiek aan zonnepanelen zal installeren, wat een krimp van 46 tot 55 procent betekent.

Nu in Solar Magazine

Juni 2020

Nieuwe versies handboek en eindtermen zonne-energie op komst: ‘Eindtermen zijn de blauwdruk voor opleidingen, examens en de erkenningsregeling’ Erik Martinson (Svea Solar) over overname consumententak Solarcentury: ‘Wij willen...
Vacatures
Navetto zoekt:

Accountmanager Noord-West en Accountmanager Zuid-West Nederland

Fulltime (40 uur) - Arij Koplaan 3, 3132 AA, Vlaardingen
Straightforward zoekt:

Senior Technisch Consultant Solar

Fulltime (40 uur) - Urmond, 6129 EL, 49
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!