Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
China vraagt WTO 2,4 miljard dollar vanwege importheffingen Amerika op zonnepanelen
© Liskono Galeksey | Dreamstime.com

China vraagt WTO 2,4 miljard dollar vanwege importheffingen Amerika op zonnepanelen

China vraagt de Wereldhandelsorganisatie WTO om Amerika 2,4 miljard dollar aan vergeldingsmaatregelen op te mogen leggen voor de importheffingen die het land heeft ingevoerd op onder meer zonnepanelen uit China.

China verzocht de Wereldhandelsorganisatie afgelopen augustus voor een tweede keer om een oordeel te vellen over de Amerikaanse importtarieven. De WTO riep hiertoe een speciaal orgaan – een zogenaamd Dispute Settlement Body (DSB) – in het leven.

Oordeel op 28 oktober
China stelt dat de Amerikaanse importheffingen de WTO-regels schenden vanwege importtarieven die al in 2012 onder president Obama zijn ingevoerd. De DSB van de WTO zal op 28 oktober zijn definitieve oordeel vellen over de kwestie. Dit blijkt uit een officiële publicatie van de Wereldhandelsorganisatie.

Uit het document blijkt dat China toestemming vraagt aan de WTO voor vergeldingsmaatregelen met een waarde van 2,4 miljard dollar. Het zou gaan om ‘het opschorten van zogenaamde concessies en gerelateerde verplichtingen’. Dit als reactie op de voortdurende niet-naleving van de aanbevelingen en uitspraken van de WTO door de Verenigde Staten. Amerika heeft de eerdere aanbevelingen en uitspraken van de DSB niet binnen de gestelde termijn nageleefd en er is ook geen akkoord over compensatie bereikt.

Handelsakkoord
Het verzoek van China staat dus op de agenda van de DSB voor 28 oktober. De Verenigde Staten kunnen hierbij de gevraagde hoeveelheid vergeldingsmaatregelen betwisten, waardoor het langdurige conflict volgens Reuters tot arbitrage zou kunnen leiden.

Het nieuws komt daags na het besluit van de Amerikaanse president Trump om de verhoging van de importheffingen op producten uit China die op 15 oktober van kracht zou worden uit te stellen. Voor een groep Chinese producten met een waarde van 550 miljard dollar zouden de heffingen van 25 naar 30 procent gaan.

Nu in Solar Magazine

Juni 2020

Nieuwe versies handboek en eindtermen zonne-energie op komst: ‘Eindtermen zijn de blauwdruk voor opleidingen, examens en de erkenningsregeling’ Erik Martinson (Svea Solar) over overname consumententak Solarcentury: ‘Wij willen...
Vacatures
Solarcentury Nederland zoekt:

Junior Onderhoudsmanager Zonneprojecten

32-40 uur - Den Bosch
Boss Energy Consulting zoekt:

Solar Business Development Manager

Fulltime (40 uur) - The Netherlands
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!