Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
TNO en CBS gaan gebruik artificial intelligence voor zonnepanelen transparant maken

TNO en CBS gaan gebruik artificial intelligence voor zonnepanelen transparant maken

TNO en Centraal Bureau voor Statistiek slaan als ‘TNO-CBS Partnership for Trusted AI’ de handen ineen om transparant, eerlijk en toetsbaar gebruik van kunstmatige intelligentie in de publieke sector te bevorderen.

Daarbij komt er aandacht voor ethische, juridische en organisatorische randvoorwaarden. In de publieke sector wordt steeds vaker geëxperimenteerd en op bescheiden schaal gewerkt met artificiële intelligentie (AI). Om dat op een eerlijke en verantwoorde manier te doen, is het volgens TNO en CBS noodzakelijk dat de technologie die gebruikt wordt transparant en toetsbaar is.

Brondata
TNO en het CBS werken al veel samen op het gebied van maatschappelijke vraagstukken in de zorg, arbeid, veiligheid en criminaliteit, energie, klimaat en mobiliteit. Beide onafhankelijke organisaties ontwikkelen ook AI-kennis en toepassingen. In de verwerking van data maakt het CBS steeds meer gebruik van slimme algoritmen en geavanceerde methoden voor toegang tot de brondata. TNO beschikt naast veel inhoudelijke kennis over state-of-art expertise om veilig data te delen en algoritmes te maken om besluitvorming te ondersteunen. Om die redenen is het volgens de 2 organisaties voor de hand liggend dat TNO en het CBS nu de handen ineenslaan bij het gebruik van kunstmatige intelligentie in de publieke sector.

2 pijlers
De samenwerking zal zich richten op 2 pijlers:

1. Toepassingen in het publiek domein: TNO en CBS experimenteren samen met de publieke sector met kunstmatige intelligentie voor beleid en publieke interventies zodat de maatschappelijke uitdagingen uit het innovatiebeleid ‘evidence-based’ worden aangestuurd.

2. Standaarden: voortvloeiend uit de eerste pijler dragen TNO en CBS in het Nederlandse ecosysteem bij aan het ontwikkelen van standaarden voor transparant, eerlijk en toetsbaar gebruik van kunstmatige intelligentie (voorwaarde-scheppend).

Zonnepanelen
TNO en CBS experimenteren samen met de publieke sector en energieleveranciers met kunstmatige intelligentie voor het signaleren van kansen en risico’s in energieproductie en -gebruik. Een voorbeeldproject is het verkennen van de ruimte voor nieuwe zonnepanelen in gemeenten op basis van beeldmateriaal van daken en registerdata.

Het CBS presenteerde in januari de eerste resultaten van het onderzoeksproject Deep Solaris om met luchtfoto’s automatisch zonnepanelen te detecteren. De redactie van Solar Magazine meldde in 2018 al dat het CBS aan een nieuwe statistiekmethode  werkt en publiceerde in de juni 2018-editie van het tijdschrift een uitgebreid artikel over de vorderingen in het onderzoek.

Nu in Solar Magazine

Juni 2020

Nieuwe versies handboek en eindtermen zonne-energie op komst: ‘Eindtermen zijn de blauwdruk voor opleidingen, examens en de erkenningsregeling’ Erik Martinson (Svea Solar) over overname consumententak Solarcentury: ‘Wij willen...
Vacatures
Zelfstroom Montage zoekt:

Hoofdmonteur Zonnepanelen Dordrecht

Fulltime (40 uur) - 3356LD
Boss Energy Consulting zoekt:

Service Manager

Fulltime (40 uur) - The Netherlands
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!