Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
TNO en CBS gaan gebruik artificial intelligence voor zonnepanelen transparant maken

TNO en CBS gaan gebruik artificial intelligence voor zonnepanelen transparant maken

TNO en Centraal Bureau voor Statistiek slaan als ‘TNO-CBS Partnership for Trusted AI’ de handen ineen om transparant, eerlijk en toetsbaar gebruik van kunstmatige intelligentie in de publieke sector te bevorderen.

Daarbij komt er aandacht voor ethische, juridische en organisatorische randvoorwaarden. In de publieke sector wordt steeds vaker geëxperimenteerd en op bescheiden schaal gewerkt met artificiële intelligentie (AI). Om dat op een eerlijke en verantwoorde manier te doen, is het volgens TNO en CBS noodzakelijk dat de technologie die gebruikt wordt transparant en toetsbaar is.

Brondata
TNO en het CBS werken al veel samen op het gebied van maatschappelijke vraagstukken in de zorg, arbeid, veiligheid en criminaliteit, energie, klimaat en mobiliteit. Beide onafhankelijke organisaties ontwikkelen ook AI-kennis en toepassingen. In de verwerking van data maakt het CBS steeds meer gebruik van slimme algoritmen en geavanceerde methoden voor toegang tot de brondata. TNO beschikt naast veel inhoudelijke kennis over state-of-art expertise om veilig data te delen en algoritmes te maken om besluitvorming te ondersteunen. Om die redenen is het volgens de 2 organisaties voor de hand liggend dat TNO en het CBS nu de handen ineenslaan bij het gebruik van kunstmatige intelligentie in de publieke sector.

2 pijlers
De samenwerking zal zich richten op 2 pijlers:

1. Toepassingen in het publiek domein: TNO en CBS experimenteren samen met de publieke sector met kunstmatige intelligentie voor beleid en publieke interventies zodat de maatschappelijke uitdagingen uit het innovatiebeleid ‘evidence-based’ worden aangestuurd.

2. Standaarden: voortvloeiend uit de eerste pijler dragen TNO en CBS in het Nederlandse ecosysteem bij aan het ontwikkelen van standaarden voor transparant, eerlijk en toetsbaar gebruik van kunstmatige intelligentie (voorwaarde-scheppend).

Zonnepanelen
TNO en CBS experimenteren samen met de publieke sector en energieleveranciers met kunstmatige intelligentie voor het signaleren van kansen en risico’s in energieproductie en -gebruik. Een voorbeeldproject is het verkennen van de ruimte voor nieuwe zonnepanelen in gemeenten op basis van beeldmateriaal van daken en registerdata.

Het CBS presenteerde in januari de eerste resultaten van het onderzoeksproject Deep Solaris om met luchtfoto’s automatisch zonnepanelen te detecteren. De redactie van Solar Magazine meldde in 2018 al dat het CBS aan een nieuwe statistiekmethode  werkt en publiceerde in de juni 2018-editie van het tijdschrift een uitgebreid artikel over de vorderingen in het onderzoek.

Nu in Solar Magazine

September 2019

Coolback wil de wereld veroveren met rendementsverhogende achterwand zonnepanelen Nieuwe BENG-eisen per 1 juli 2020 van kracht: ‘De tijd van schaampaneeltjes is definitief voorbij’ SDE++ biedt kansen voor zonnewarmte: subsidie...
Vacatures
Solar Monkey zoekt:

Sales Account Manager (junior/medior)

Hallo brutale aap! Ben jij die klantgerichte hartendief die houdt van een commerciële uitdaging?  Weet jij met jouw positieve instelling zelfs de meest lastige klant enthousiast te maken? En word jij blij van het opbouwen van een langdurige...
Fulltime (40 uur) - 2595 AN
Green Energy Company zoekt:

Installateur zonnepanelen

Omdat we snel groeien, zijn we hard op zoek naar installateurs. Heb je ervaring als bijvoorbeeld installateur, loodgieter of dakdekker? En ben je op zoek naar een uitdagende functie waarin je jezelf verder kunt ontwikkelen? Aarzel dan niet en...
Fulltime (40 uur) - Weesp
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!