De nieuwe methode leidt tot een registratie van het vermogen van zonnestroominstallaties per gemeente, uitgesplitst naar woningen en bedrijven. Het gaat om statistieken tot en met eind 2016. CBS heeft nu een eerste resultaat uit een onderzoek gepresenteerd dat uitgevoerd is in opdracht van een consortium van 40 gemeenten en Netbeheer Nederland. De statistiek is gemaakt op basis van het productie-installatieregister (PIR) van de netbeheerders, zonnestroomdata van CertiQ en bestanden die het CBS gebruikt voor statistieken uit de klantenbestanden uit de netbedrijven.
Het CBS is van plan om komende maanden nog meer data bij het onderzoek te betrekken zoals data van de belastingdienst over de btw-teruggave waarmee de statistiek ‘nog wat nauwkeuriger kan worden’. Deze cijfers zullen daarom nog wat worden bijgesteld. De cijfers die nu gepresenteerd zijn, zijn ook nog niet volledig consistent met de cijfers over zonnestroom in de officiële statistiek hernieuwbare energie. ‘Als het onderzoek is afgerond zullen we helder maken hoe en wanneer de resultaten zullen doorwerken in de statistiek hernieuwbare energie’, aldus het CBS.
Met de presentatie van het onderzoek geeft het CBS ook uitgebreid inzicht in hoe de nieuwe statistieken tot stand komen. Hierover stil de organisatie het volgende:
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.