logo
wvhj2023
(foto: Centrada)
(foto: Centrada)
17 april 2018

CBS test nieuwe methode voor registratie statistieken van zonnepanelen

Het Centraal Burau voor de Statistiek (CBS) voert momenteel een test uit om op een nieuwe manier de hoeveelheid geïnstalleerd pv-vermogen in Nederland te registreren. Bij de test zijn 40 gemeenten betrokken.

De nieuwe methode leidt tot een registratie van het vermogen van zonnestroominstallaties per gemeente, uitgesplitst naar woningen en bedrijven. Het gaat om statistieken tot en met eind 2016. CBS heeft nu een eerste resultaat uit een onderzoek gepresenteerd dat uitgevoerd is in opdracht van een consortium van 40 gemeenten en Netbeheer Nederland. De statistiek is gemaakt op basis van het productie-installatieregister (PIR) van de netbeheerders, zonnestroomdata van CertiQ en bestanden die het CBS gebruikt voor statistieken uit de klantenbestanden uit de netbedrijven.

Het CBS is van plan om komende maanden nog meer data bij het onderzoek te betrekken zoals data van de belastingdienst over de btw-teruggave waarmee de statistiek ‘nog wat nauwkeuriger kan worden’. Deze cijfers zullen daarom nog wat worden bijgesteld. De cijfers die nu gepresenteerd zijn, zijn ook nog niet volledig consistent met de cijfers over zonnestroom in de officiële statistiek hernieuwbare energie. ‘Als het onderzoek is afgerond zullen we helder maken hoe en wanneer de resultaten zullen doorwerken in de statistiek hernieuwbare energie’, aldus het CBS.

Met de presentatie van het onderzoek geeft het CBS ook uitgebreid inzicht in hoe de nieuwe statistieken tot stand komen. Hierover stil de organisatie het volgende:

  • de PIR- en CertiQ-bestanden worden opgeschoond (standaardisatie adressen, ontdubbelen) en gekoppeld. 10, 100 en 1000-fouten worden opgespoord en verbeterd doormiddel van validatie op basis van het aantal zonnepanelen en het type aansluiting. Ook is een controle gedaan voor installaties bij woningen op basis van het berekende verbruik en op basis van het geschatte dakoppervlak dat benodigd is bij een bepaald vermogen. Voor 92 procent van het opgesteld vermogen bij woningen in 2016 kon het vermogen gevalideerd worden op basis van het benodigd dakoppervlak en het berekende verbruik.
  • Op basis van koppelingen met de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) en de Klantenbestanden worden installaties behorende bij woningen en bij bedrijven geidentificeerd. Op basis van de BAG kunnen objecten (adressen) ingedeeld worden in woningen en niet-woningen.
  • Middelgrote en grote installaties van bedrijven ontbreken vaak in PIR. Een onderzoek is gaande om de gegevens in PIR wat betreft woninginstallaties aan te vullen met gegevens op basis van de btw-regeling zonnepanelen bij particulieren.
  • Het is mogelijk dat CertiQ niet compleet is wat betreft middelgrote installaties. Een onderzoek is gaande om de gegevens in Certiq aan te vullen met gegevens uit de registratie Energie Investeringsaftrek (EIA).
Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten