Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
CBS presenteert testresultaten van automatisch detecteren zonnepanelen met luchtfoto’s
foto: © Daniel127001 | Dreamstime.com

CBS presenteert testresultaten van automatisch detecteren zonnepanelen met luchtfoto’s

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft de eerste resultaten gepresenteerd van het onderzoeksproject Deep Solaris om met luchtfoto’s automatisch zonnepanelen te detecteren.

De redactie van Solar Magazine meldde in 2018 al dat het CBS aan een nieuwe statistiekmethode  werkt en publiceerde in de juni 2018-editie van het tijdschrift een uitgebreid artikel over de vorderingen in het onderzoek.

Met de nieuwste studie onderzoekt het CBS in Europees verband of de aantallen en locaties van zonnepanelen nauwkeuriger kunnen worden vastgesteld door aanvullend gebruik te maken van analyse van luchtfoto’s.

Deep Solaris
Binnen Deep Solaris werkt het CBS samen met de Open Universiteit en de statistische bureaus van Vlaanderen en Duitsland om een zo compleet en gedetailleerd mogelijk beeld te krijgen van geïnstalleerde zonnepanelen. Onderdeel van dit project is het opleveren van een interactieve kaart met de locaties van zonnepanelen in Vlaanderen, Noordrijn-Westfalen en Limburg. Deze locaties worden automatisch bepaald op basis van luchtfoto’s. Van deze locaties kunnen regionale statistieken met aantallen zonnepanelen worden gemaakt.

Machine learning
Er zijn diverse machine-learningtechnieken onderzocht zoals random forest (rf), support vector machine (svm) en convolutional deep neural networks (cnn). Het resultaat van de eerste experimenten is dat er 2 modellen als beste naar voren zijn gekomen. Deze modellen zullen in het vervolg van het project gebruikt worden om de eerste interactieve kaart op te leveren, waarbij ook luchtfoto’s van Vlaanderen zullen worden gebruikt. De resultaten van de experimenten tonen aan dat diverse modellen succesvol kunnen worden toegepast om zonnepanelen uit luchtfoto’s te classificeren. Het gaat daarbij om de best presterende cnn-modellen, te Xception en VGG16, die een training- en testaccuracy behalen van meer dan 90 procent.

Als onderdeel van Deep Solaris zal het CBS in februari 2019 de eerste interactieve map presenteren. Een van de vervolgstappen in het onderzoek is te onderzoeken in hoeverre satellietdata toepasbaar zijn voor de detectie van (grootschalige) zonne-installaties.

Geïnstalleerd vermogen
De nieuwste statistieken van het CBS voor de Nederlandse installatie van zonnepanelen laten overigens de volgende marktgrootte (red. onder meer het geïnstalleerde vermogen voor het kalenderjaar 2017 is aangepast) zien:

(vermogen in megawattpiek)

Geplaatst in kalenderjaar

Totaal opgesteld vermogen

Totaal opgesteld aantal systemen

2013

363

650

164.442

2014

358

1.007

242.364

2015

519

1.526

342.016

2016

609

2.135

440.036

2017

768

2.903

576.340*

* waarvan 524.010 woningen

Nu in Solar Magazine

September 2019

Coolback wil de wereld veroveren met rendementsverhogende achterwand zonnepanelen Nieuwe BENG-eisen per 1 juli 2020 van kracht: ‘De tijd van schaampaneeltjes is definitief voorbij’ SDE++ biedt kansen voor zonnewarmte: subsidie...
Vacatures
ProfiNRG zoekt:

Projectmanager Zonneparken (M/V)

ProfiNRG is één van de leidende en meest succesvolle (zonne) energie bedrijven in Nederland, gevestigd in Utrecht. ProfiNRG is reeds meer dan 10 jaar actief met het ontwikkelen, verkopen, realiseren en onderhouden van...
Fulltime (40 uur) - Utrecht, 3542DM
Libra Energy B.V. zoekt:

Junior Accountmanager

Junior Accountmanager in een snelgroeiende duurzame onderneming Ben jij een ambitieuze buitendienst accountmanager en wil jij je klanten professioneel adviseren? Heb jij affiniteit met duurzame energie en heb jij het vermogen om de juiste...
Fulltime (40 uur) - Velsen-Noord, 1951 AC 199
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!