Solar Magazine - Liander start in 5 provincies onderzoek naar congestiemanagement vanwege beperkte netcapaciteit
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Liander start in 5 provincies onderzoek naar congestiemanagement vanwege beperkte netcapaciteit
© Liander

Liander start in 5 provincies onderzoek naar congestiemanagement vanwege beperkte netcapaciteit

Liander start met een onderzoek naar congestiemanagement voor de knelpunten in het elektriciteitsnetwerk in de provincies Friesland, Flevoland, Gelderland, Noord- en Zuid-Holland. Zo moet de schaarste verminderen.

Door de snelgroeiende vraag van onder meer zonneparken, datacenters en andere energie-intensieve sectoren zoals glastuinbouw raakt het elektriciteitsnet van Liander op steeds meer plekken vol. Voor de 5 provincies gaat Liander onderzoeken of congestiemanagement – het afstemmen van vraag en aanbod van elektriciteit – mogelijk is om de schaarste op het stroomnetwerk te verminderen.

Knelpunten in kaart gebracht
Liander heeft afgelopen zomer de knelpunten waar beperkt netcapaciteit beschikbaar was inzichtelijk gemaakt via een landkaart. Rond knelpunten in Friesland, Flevoland, Gelderland, Noord- en Zuid-Holland vragen grootverbruikers inmiddels meer vermogen dan er beschikbaar is of willen ondernemers meer wind- of zonnestroom terugleveren dan het net aankan. Liander breidt het elektriciteitsnet rond de knelpunten uit, evenals op locaties waar de netbeheerder voorziet dat de vraag in de toekomst gaat toenemen.

Uitkomsten onderzoek voor 1 oktober
Vooruitlopend op de voorgenomen uitbreidingen van het elektriciteitsnet onderzoekt Liander of er congestiemanagement mogelijk is. De uitkomsten van deze onderzoeken publiceert Liander voor 1 oktober en klanten worden hierover geïnformeerd indien dit voor hen gevolgen heeft.

Geen ruimte voor nieuwe aansluitingen
Als congestiemanagement in een bepaald gebied geen oplossing biedt, betekent dit volgens de netbeheerder dat er geen ruimte meer is voor nieuwe aansluitingen of uitbreiding van bestaande zakelijke grootverbruikaansluitingen. Dit betekent dat klanten die extra elektrisch vermogen willen hebben of meer elektriciteit willen terugleveren in principe moeten wachten totdat het net hier uitgebreid is.

De resultaten van de onderzoeken naar congestiemanagement vormen ook de basis voor de zogenaamde transportindicatie, die op 1 oktober door minister Wiebes wordt ingevoerd. Voor de najaarsronde 2019 van de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+) stelt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat een positieve transportindicatie als aanvullende voorwaarde voor de aanvraag van een subsidie. Zonder een positieve transportindicatie neemt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) de subsidie-aanvraag niet in behandeling.

Lees ook:

Deel dit bericht

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

Maart 2023

Certificeringsregeling in de maak bij InstallQ: ‘Licence to operate voor zakelijke pv-projecten’ iMVO-convenant hernieuwbare energie klaar: ‘Zonne-energiesector mag ogen niet sluiten, niks doen geen optie’ NIYATA...
Vacatures
Triple Solar zoekt:

Full-stack developer

Fulltime (40 uur) - Amsterdam, 1033 MT, Programmeurstraat 6B
Triple Solar zoekt:

CFO

Fulltime (40 uur) - Amsterdam, 1033 SH, TT Vasumweg 170
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!