Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Rechtbank geeft groen licht voor zonnepark Hijken in Midden-Drenthe
foto: Solarcentury

Rechtbank geeft groen licht voor zonnepark Hijken in Midden-Drenthe

De afdeling Bestuursrecht van de rechtbank Noord-Nederland geeft groen licht voor de realisatie van een zonnepark te Hijken. Een omwonende had bezwaar gemaakt tegen de handelswijze van de gemeente Midden-Drenthe.

De gemeente heeft een omgevingsvergunning afgegeven waarbij ook de Zonneladder van de provincie Drenthe gehanteerd is. De bezwaarmaker is op zijn beurt bang dat het zonnepark zijn bedrijfsuitbreiding belemmert, maar is door de rechtbank in het ongelijk gesteld.

Bedrijfsuitbreiding gehinderd
De eisers betoogden dat het zonnepark tegen een gedeelte van hun bedrijf komt te liggen en daardoor hun bedrijf en woning van eisers zal omsluiten. In dit verband zijn de eisers bang voor alle nadelige gevolgen die het zonnepark met zich mee kan brengen, zeker gelet op de gewenste bedrijfsuitbreiding waarvoor de gemeente een principeakkoord heeft gegeven.

De gemeente Midden-Drenthe stelt zich echter op het standpunt dat het noordelijke perceel en het zuidelijke perceel van het zonnepark weliswaar aan de gronden van eisers grenzen, maar dat het zonnepark zelf op enige afstand van de huidige en mogelijk toekomstige bedrijfsbebouwing zal worden gebouwd. Tussen de zonnepanelen op het noordelijke perceel en de huidige bedrijfsbebouwing zit zo’n 300 meter, tussen de zonnepanelen en de toekomstige uitbreiding aan de noordzijde van de huidige bebouwing zit volgens de gemeente ook nog altijd zo’n 150 meter. De afstand tussen de zonnepanelen op het zuidelijke perceel en de kippenstal is zo’n 30 meter en tussen de achtergevel van de bedrijfswoning en de panelen op het zuidelijke perceel is de afstand ruim 105 meter. Bovendien wordt het zonnepark volgens de gemeente aan deze zijde door een heg aan het zicht onttrokken.

47.000 zonnepanelen
Zonnepark Hijken is een initiatief van Solarcentury. Dit bedrijf wil een zonnepark realiseren in het buitengebied van Hijken, langs de A28. Het zonnepark is 21 hectare groot en bestaat uit circa 47.000 zonnepanelen met een totaalvermogen van 13 megawattpiek.

Volgens Midden-Drenthe volgt uit de ruimtelijke onderbouwing van het zonnepark dat de gevolgen zeer beperkt tot nihil te noemen zijn en belemmeren die de bedrijfsvoering van eisers in het geheel niet. Voor de toekomstige uitbreiding geldt volgens verweerder dat er ook dan geen hinder uitgaat van het zonnepark, evenmin als het zonnepark hinder zal ondervinden van dit bedrijf en de toekomstige uitbreiding.

De rechtbank heeft de gemeente dan ook in het gelijk gesteld. Tegen de uitspraak kan binnen 6 weken na de dag van verzending daarvan hoger beroep worden ingesteld bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2020

​De Marktgids Zonne-energie 2019 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vlaamse zonne-energiemarkt verwacht hausse aan residentiële installaties  Nederland verwelkomt in 2020...
Vacatures
Zonnegilde zoekt:

Technisch Projectleider PV-installaties

Zonnegilde zoekt een Technisch Projectleider PV-installaties
Fulltime • Kampen
Straightforward B.V. zoekt:

Trainee/Projectondersteuner

Straightforward B.V. zoekt een Trainee/Projectondersteuner
minimaal 32 uur • Schinnen
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!