logo
wvhj2023
foto: Alliander
foto: Alliander
3 juli 2019

Netbeheer Nederland: ‘Locatiecheck SDE+ eerste stap, maar meer maatregelen nodig’

De door minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat aangekondigde maatregelen om de problemen met de netcapaciteit te bestrijden, zijn een goede eerste stap maar er zijn meer maatregelen nodig.

Dit stelt Netbeheer Nederland, de brancheorganisatie van de Nederlandse netbeheerders. De organisatie pleit voor een integrale toekomstvisie op de Nederlandse energie-infrastructuur.

Locatiecheck
Minister Wiebes stelde afgelopen weekeinde in een brief aan de Tweede Kamer dat de netbeheerders in alle provincies problemen verwachten met de netcapaciteit. In het definitieve Klimaatakkoord heeft de minister daarom 6 stappen gepresenteerd om de problemen structureel op te lossen. In zijn Kamerbrief heeft hij bovendien een 6-tal kortetermijnmaatregelen aangekondigd waaronder een locatiecheck. Daarmee wordt vanaf de najaarsronde een transportindicatie verplicht voor nieuwe projecten in de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+). Door deze controle wil de minister de slagingskans van projecten met afgegeven SDE+-subsidie verbeteren en voorkomen dat subsidiegeld ‘vastzit’ in projecten die uiteindelijk niet gerealiseerd worden.

Nieuwe afspraken maken
Ook Netbeheer Nederland acht de genoemde maatregelen noodzakelijk, maar nog niet voldoende. ‘Nederland staat op de drempel van een grote verbouwing van de energie-infrastructuur’, schrijft de organisatie. ‘Was het energienet oorspronkelijk ingericht op het simpelweg faciliteren van vraag en productie, de komende jaren spelen er nieuwe vragen. Hoe stemmen we energievraag en -aanbod af? Hoe combineren we de inzet van elektriciteit en duurzame gassen, zoals biogas en waterstof? Het energienet is van ons allemaal. Daarom zouden we met elkaar nieuwe afspraken moeten maken over wat we van het net verwachten en hoe we dat vormgeven.’

De netbeheerders zullen hierover volgens Netbeheer Nederland de komende tijd actief in gesprek gaan met overheden en andere stakeholders om een structurele, samenhangende toekomstvisie op het energiesysteem te realiseren. Zelf zijn de netbeheerders inmiddels gestart met een gezamenlijke verkenning van de ontwikkelingen die nodig zijn in de energie-infrastructuur in de periode 2030-2050 (iNET).

Lees ook:

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten