logo
wvhj2023
foto: Chint Solar
foto: Chint Solar
28 mei 2019

Tweede Kamer stemt voor gewijzigde motie Faber: zonneparken toetsen aan zonneladder

De Tweede Kamer heeft de gewijzigde motie Faber aangenomen om nieuwe zonneparken te toetsen aan de nationale zonneladder of lokale afwegingskaders. Een stop op nieuwe vergunningen voor zonneparken is nu van de baan.

Carla Dik-Faber (ChristenUnie), Antoinette Laan-Geselschap (VVD) en Erik Ronnes (CDA) dienden afgelopen week een motie in om voorlopig geen nieuwe zonneparken op natuur- en landbouwgronden toe te staan.

Noodkreet
Direct na het bekend worden van de oorspronkelijke motie volgde een lobby vanuit de zonne-energiesector om de aanname van de motie door de Tweede Kamer tegen te houden. Holland Solar slaakte samen met de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), Energie-Nederland en Greenpeace Nederland een noodkreet. Zij informeerden de leden van de Tweede Kamer per brief dat de motie Faber om tijdelijk geen nieuwe vergunningen af te geven 3 tot 4 gigawattpiek aan zonneparken in gevaar zou brengen

Toetsing
De motie Faber werd – mede door de ontstane commotie – eerder vandaag gewijzigd. Hierdoor blijft het voor decentrale overheden mogelijk om voor nieuwe zonneparken vergunningen af te geven. De herziene motie die nu is aangenomen, vraagt namelijk enkel om toetsing aan de nationale zonneladder (red. die binnenkort opgeleverd wordt) of aan een vergelijkbaar door decentrale overheden vastgesteld afwegingskader.

In de nu aangenomen motie verzoekt de Tweede Kamer de regering bovendien om haar voor 1 juli te informeren over aanpassing van regelgeving die moet zorgen voor een versnelling van de uitrol van zonnepanelen op daken. Daarbij wil men tevens weten op welke wijze kaders conform de zonneladder worden meegegeven aan de Regionale Energiestrategieën.

PVV en Denk tegen
De motie is aangenomen met 127 stemmen voor en slechts 23 stemmen tegen; afkomstig van de PVV (20) en DENK (3). Staatsrechtelijk gezien kan het kabinet een aangenomen motie naast zich neerleggen, maar gezien de brede steun uit de Tweede Kamer is dit niet heel waarschijnlijk.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten