Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Zonnepark Oranjepoort geopend: ‘meest lokale zonnepark’ telt 88.000 zonnepanelen
foto: GroenLeven

Zonnepark Oranjepoort geopend: ‘meest lokale zonnepark’ telt 88.000 zonnepanelen

Zonnepark Oranjepoort in Emmen is officieel geopend. Het zonnepark met 88.000 zonnepanelen, dat gebouwd is door GroenLeven, werd eerder al uitgeroepen tot het meest lokale zonnepark van Nederland.

De bouw van het zonnepark van 30 megawattpiek ging vorig jaar april van start. Precies 1 jaar later is het officieel geopend. Wethouder René van der Weide opende het zonnepark, in het bijzijn van Teun Bokhoven van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), Mel Kroon (voormalig chief executive officer TenneT), Peter Vermaat (chief executive officer Enexis) en Ingrid Thijssen (chief executive officer Alliander).

Zonnepark Oranjepoort is gebouwd met regionale bedrijven, omwonenden profiteren en voor het lokale onderwijs en bedrijfsleven wordt er een Solar Innovation and Experience Center gerealiseerd. De Vereniging Parkmanagement Bedrijventerreinen Emmen BV heeft het initiatief genomen voor het park. ‘Het zonnepark speelt een grote rol in de verduurzaming van 1.000 hectare bedrijventerrein in Emmen. Het zonnepark is voor en door regionale ondernemers gerealiseerd en we worden er met elkaar beter van als regio’, aldus Herman Idema, directeur van VPB Emmen.

Lokale ondernemers verzorgden tijdens de bouw onder andere de grondwerkzaamheden, hekwerken, materialen, de totale bekabeling van het park, de aansluiting en de mankracht. De inwoners van de omliggende dorpen Oranjedorp en Nieuw-Dordrecht profiteren ook mee van het zonnepark. Zij hebben gezamenlijk energiecoöperatie ‘Nieuw-Oranjepoort’ opgericht en GroenLeven heeft 0,5 megawattpiek beschikbaar gesteld tegen een gering bedrag. Het zonnepark past bij de visie van gemeente Emmen die is aangesloten bij het Interreg-project COBEN. Met het servicepunt Lokaal Opgewekt Emmen ondersteunt de gemeente lokale energiecoöperaties, zodat de opbrengsten zoveel mogelijk ten goede komen van de omwonenden.

Met het lokale bedrijfsleven en onderwijs wordt een Solar Innovation and Experience Center gerealiseerd. In dit fieldlab wordt gewerkt aan innovaties, onder andere op het gebied van zonne-energie, waterstofproductie, thermietechnieken en het gebruik van biobased materialen.  ‘Juist de regio rond Emmen heeft vanwege een rijke historie in zowel de winning van energie als de productie van kunststoffen de juiste kennis en ervaring in huis voor het op gang brengen van innovatie. Met dit fieldlab faciliteren wij die innovatie en verwachten wij de huidige werkgelegenheid op deze gebieden ook naar de toekomst beter te borgen’, aldus Jelle van der Heide, kwartiermaker Solar Innovation and Experience Center.

Nu in Solar Magazine

Juni 2019

Nieuwe erkenningsregeling voor de solar installateur op stapel: ‘We scheppen helderheid voor alle stakeholders’ Leisurelands en STIRR onderzoeken kansen van zonnepanelen op recreatiewater: alleen in provincie Gelderland al potentie...
Vacatures
GroenLeven zoekt:

Business Development Manager Agri

kWh People zoekt voor GroenLeven een Business Development Manager Agri
Fulltime • Nederland
Green Energy Company zoekt:

Adviseur zonnepanelen

Green Energy Company zoekt een Adviseur zonnepanelen
Fulltime • Weesp
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!