Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Enexis presenteert jaarplan: tientallen investeringen voor zonneparken
foto: Enexis

Enexis presenteert jaarplan: tientallen investeringen voor zonneparken

Netbeheerder Enexis investeert dit jaar ruim 845 miljoen euro in de versterking van de energienetten. Het gaat om tientallen investeringen voor het aansluiten van zonneparken.

‘Door een tekort aan technisch personeel op de arbeidsmarkt en de snelle en grote groei van duurzame opwek die ons elektriciteitsnet onder druk zet, moeten onze klanten er rekening mee houden dat hun aansluiting mogelijk later wordt opgeleverd dan gewenst’, schrijft de netbeheerder in de opening van zijn jaarplan. ‘Om de groei in duurzame opwek te kunnen opvangen, zijn er grootschalige investeringen nodig, met name in het landelijke hoogspanningsnet. Ook werken we aan oplossingen voor het tekort aan technisch personeel door werving en opleiding.’ Door schaarste aan technisch personeel is volgens Enexis een aantal geplande investeringen in 2018 niet doorgevoerd. Dit uit zich vooral in een minder dan beoogd aantal plaatsingen van Distributie Automatisering Light (DALI)- boxen.

Groningen
In 2019 investeert Enexis Netbeheer 129 miljoen euro in het energienet in de provincie Groningen. Hiervan is 82 miljoen euro voor het elektriciteitsnetwerk, 14 miljoen euro voor het plaatsen van slimme meters en 33 miljoen euro voor het gasnetwerk. Voor zonne-energie gaat het om de volgende investeringen:

 • Het leggen van een tweede middenspanningstransportverbinding van 5,9 kilometer vanaf middenspanningtransportstation Siddeburen naar het middenspanningstransportstation in Wagenborgen in verband met zon- en windparken.
 • De aanleg van zonneparken rondom hoogspannings/middenspanningsstation Kropswolde, met als gevolg de plaatsing van 1 nieuwe installatie en een transformator op het hoogspannings/middenspanningsstation Kropswolde.
 • De plaatsing van 1 nieuwe installatie en transformator op het hoogspannings/middenspanningsstation Meeden 20 kilovolt in verband met Duurzaam Op Land-activiteiten.
 • In verband met het ‘op slot’ zitten van het hoogspannings/middenspanningsstation Eemshaven-Oost als gevolg van teruglevering van de zon- en windparken worden 3 middenspanning-T-stations overgezet van hoogspannings/middenspanningstation Eemshaven-Oost naar het nieuwe hoogspannings/middenspanningsstation Eemshaven-Midden; hiervoor moeten 3*2 kilometer kabeltracés worden aangelegd.
 • Het realiseren van het aansluiten van diverse zonneparken in de gemeente Westerkwartier.
 • Het leggen van 2 middenspanningstransportverbindingen van 5,9 kilometer tracélengte vanaf het hoogspannings/middenspanningsstation Weiwerd naar het middenspanningstransportstation Wagenborgen in verband met zon- en windparken.
 • Het realiseren van een nieuw 10-kilovolt-middenspanningstransportstation in Wagenborgen in verband met zon- en windparken.

Drenthe
In 2019 investeert Enexis Netbeheer 99 miljoen euro in het energienet in de provincie Drenthe. Hiervan is 68 miljoen euro voor het elektriciteitsnetwerk, 11 miljoen euro voor het plaatsen van slimme meters en 20 miljoen euro voor het gasnetwerk. Voor zonne-energie gaat het om de volgende investeringen:

 • De voorbereiding en deels in uitvoering gaan van proeftuin aardgasvrije wijk ‘Lariks west’ in Assen.
 • De uitbreiding van een bestaande installatie en verzwaren van een transformator op het hoogspannings/middenspanningsstation Beilen.
 • De uitbreiding van een bestaande installatie op het hoogspannings/middenspanningsstation Hoogeveen.
 • Zonnepark Eelde in de gemeente Tynaarlo wordt aangesloten.

Overijssel
In 2019 investeert Enexis Netbeheer 120 miljoen euro in het energienet in de provincie Overijssel. Hiervan is 80 miljoen euro voor het elektriciteitsnetwerk, 14 miljoen euro voor het plaatsen van slimme meters en 26 miljoen euro voor het gasnetwerk. Voor zonne-energie gaat het om de volgende investeringen:

 • Capaciteitsuitbreiding van middenspanningstransportverdeelstation Scholtensteeg (Stadshagen) in Zwolle.
 • Om de toekomstige zonneparken in omgeving Enschede te kunnen aansluiten, worden grote aanpassingen gedaan in de hoogspannings/middenspanningsstations en/of plaatsen van hoofdverdeelstations, met name Wesselerbrink.
 • Uitbreiding van een bestaande installatie op het hoogspannings/middenspanningsstation Losser in verband met Duurzaam op Land.
 • Uitbreiding van een bestaande installatie op het hoogspannings/middenspanningsstation Bergweide in gemeente Deventer in verband met Duurzaam op Land.

Noord-Brabant
In 2019 investeert Enexis Netbeheer 325 miljoen euro in het energienet in de provincie Noord-Brabant. Hiervan is 197 miljoen euro voor het elektriciteitsnetwerk, 41 miljoen euro voor het plaatsen van slimme meters en 87 miljoen euro voor het gasnetwerk. Voor zonne-energie gaat het om de volgende investeringen:

 • In het kader van de komst van grootschalige decentrale opwek in het westen van Den Bosch worden in 2 transportverdeelstations de middenspanningsinstallaties verzwaard.
 • Het hoofdstation in Aarle-Rixtel wordt uitgebreid met een extra middenspanningsinstallatie ten behoeve van de ontwikkelingen van grote klanten en decentrale opwek in de omgeving.
 • Het hoofdstation in Maarheeze wordt uitgebreid met een 10-kilovolt-subblok voor het aansluiten van Duurzaam op Land-klanten.
 • In verband met de ontwikkeling van decentrale energie wordt het middenspanningsnet vanuit hoofdstation Den Bosch-West naar Vlijmen geherconfigureerd en uitgebreid.
 • In station Moerdijk wordt ten behoeve van het aansluiten van decentraal opgewekte elektriciteit een nieuwe middenspanningsinstallatie gerealiseerd.
 • In station Etten wordt ten behoeve van het aansluiten van decentraal opgewekte elektriciteit een nieuwe middenspanningsinstallatie gerealiseerd.
 • In station Tilburg-Zuid wordt onder andere ten behoeve van het aansluiten van decentraal opgewekte elektriciteit een nieuwe middenspanningsinstallatie gerealiseerd.

Limburg
In 2019 investeert Enexis Netbeheer 172 miljoen euro in het energienet in de provincie Limburg. Hiervan is 82 miljoen euro voor het elektriciteitsnetwerk en 17 miljoen euro voor het plaatsen van slimme meters en 73 miljoen euro voor het gasnetwerk. Voor zonne-energie gaat het om de volgende investeringen:

 • Om diverse windparken en zonneprojecten aan te sluiten, wordt er achter hoofdstation Helden circa 47 kilometer aan middenspanningskabel aangelegd. Daarbij wordt het hoofdstation uitgebreid met een nieuwe middenspanningsinstallatie.
 • Vanuit hoofdstation Gennep wordt circa 5 kilometer middenspanningskabel ten behoeve van decentrale opwek aangelegd.
Nu in Solar Magazine

Maart 2020

Bergen krijgt energielandgoed met 265 hectare zonnepanelen en 175 hectare natuur: ‘Er moet iets achterblijven wat optelt…’ Vlaamse energieminister Zuhal Demir: ‘We gaan zonne-energie niet oversubsidiëren’...
Vacatures
Sunvest zoekt:

Accountmanager zonneparken

Sunvest zoekt een accountmanager zonneparken
Fulltime • Utrecht
PowerQ zoekt:

Accountmanager

PowerQ zoekt een accountmanager
40 uur • Rotterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!