Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Bedrijven in Emmen sturen brandbrief over capaciteitsgebrek stroomnet voor zonnepanelen

Bedrijven in Emmen sturen brandbrief over capaciteitsgebrek stroomnet voor zonnepanelen

De Vereniging Parkmanagement Bedrijventerreinen Emmen (VPB) roept in een brandbrief minister Wiebes op om in te grijpen bij het gebrek aan capaciteit voor zonnepanelen op het stroomnet in Zuidoost-Drenthe.

De provincie Drenthe heeft vorige week al een brandbrief gestuurd aan minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat aangaande het tekort aan netcapaciteit om zonnepanelen aan te sluiten.

Honderden bedrijven
In de brief stelt het bedrijfsleven in de regio Emmen, vertegenwoordigd door de VPB en de gemeente Emmen, zich ernstig zorgen te maken over de capaciteit van het elektriciteitsnet in de regio en daarmee over de mogelijkheden om op korte termijn een omvangrijk vergroeningsproject te realiseren. ‘Het gebrek aan capaciteit van het net bedreigt de start van de verdere en ingrijpende vergroening van een van de grootste bedrijventerreinen van Noordoost-Nederland en van de grootste industrieterreinen van het noorden. We hebben het over in totaal meer dan 1.000 hectare bedrijventerrein en honderden bedrijven’, is te lezen in de brief.

100 megawattpiek in gevaar
Een belangrijk onderdeel van de vergroeningsoperatie van de VPB is het privaat-publieke project ‘Zon op Dak’. Dit project heeft volgens de initiatiefnemers de potentie in zich voor het realiseren van 100 megawattpiek zonnestroomprojecten vanaf de daken van bedrijven. Het project dreigt echter al voor de start ‘ten onder te gaan of op zijn minst zeer ernstige vertraging op te lopen’.

De VPB doet dan ook een dringend beroep op minister Wiebes: ‘Wij dringen er bij u op aan om op zo kort mogelijke termijn actie te ondernemen om de capaciteitsproblemen op het netwerk in Zuidoost-Drenthe op te heffen en daarmee een grote stap in de vergroening van de bedrijventerreinen mogelijk te maken. In het kader van de vergroening en het project Zon op Dak staan wij als VPB overigens ook open voor experimenten op het gebied van energievoorziening en energietransport of omzetting, wanneer deze bijdragen aan een vlotte(re) voortgang van onze vergroeningsstrategie voor de bedrijventerreinen.’

‘Schier onmogelijk’
Van de netbeheerders verwacht de VPB namelijk weinig. ‘Aanpassingen gaan, in het huidige tempo van de netwerkbeheerders en de door hen geschetste procedures, jaren duren. Dat maakt onze nieuwe projecten momenteel schier onmogelijk. Om daar verandering in aan te brengen en weer vaart te maken, is uw ingrijpen nodig’, besluit de VPB in de brandbrief.

Nu in Solar Magazine

September 2020

Harm Valk, voorzitter van de projectgroep NTA 8800: ‘Fantastisch als je zonder zonnepanelen aan BENG-eisen kunt voldoen’ Kans hagelschade zonnepanelen grootst op platte daken en kleinst bij zuidoost-oriëntatie: ‘We leggen...
Vacatures
KECX WIND BV zoekt:

Elektromonteur EPC & OM

Fulltime (40 uur) - Emmen, 7826TC, Emmen
Zelfstroom zoekt:

Monteur Zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Papendrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!