Solar Magazine - Liander: ‘Plannen voor zonneweiden in zo vroeg mogelijk stadium delen’
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Liander: ‘Plannen voor zonneweiden in zo vroeg mogelijk stadium delen’
foto: Liander

Liander: ‘Plannen voor zonneweiden in zo vroeg mogelijk stadium delen’

Netbeheerder Liander is opnieuw met informatie over het capaciteitstekort voor zonnepanelen naar buiten gekomen. Het bedrijf roept bedrijven met plannen voor zonneparken op zich zo vroeg mogelijk te melden.

Netwerkbedrijf Alliander (red. waar netbeheerder Liander onderdeel van is) maakte afgelopen week al bekend in 2019 844 miljoen euro te investeren in de versterking van de energienetten. Dat staat in het ‘Jaarplan 2019’. Hierin werd ook het bereiken van de maximale aansluitcapaciteit in delen van Friesland gemeld. Liander meldde op zijn beurt afgelopen week zonneparken slimmer te gaan aansluiten en in de komende 5 jaar 6 gigawattpiek aan nieuwe zonnepanelen in zijn werkgebied te verwachten.

Hausse aan zonneweiden
In het nieuwste bericht spreekt Liander over het ontstaan van ‘een hausse aan plannen voor nieuwe zonneweiden in Friesland’. Volgens prognoses van de netbeheerder zal de productie van zonnestroom in Friesland tot 2050 vertwintigvoudigen. In landelijke gebieden is de kabel hiervoor doorgaans echter te dun, zoals in een groot deel van Friesland. Door het vinden van een locatie, vergunningstrajecten, wijzigen van bestemmingsplannen en inspraakprocedures kan het volgens Liander echter jaren duren voordat de eerste schop de grond in gaat voor een nieuw elektriciteitsverdeelstation.

Lokaal verrast
Soms wordt Liander naar eigen zeggen bovendien verrast en raakt het elektriciteitsnet lokaal ‘uitverkocht’. ‘In de gebieden rond de elektriciteitsverdeelstations in Buitenpost, Oosterwolde en Holwerd / Ameland is dit nu het geval. Hier overstijgt de vraag om duurzaam geproduceerde stroom terug te leveren momenteel de beschikbare capaciteit en moeten de netten en de bijbehorende installaties eerst worden uitgebreid.’

Vroegtijdig delen
Liander roept alle betrokken partijen op om plannen voor zonneweiden in een zo’n vroeg mogelijk stadium te delen. Door tijdig delen van vestigingslocaties van zonneweiden kan de netbeheerder planmatig werken en zijn netten tijdig versterken om de duurzaam geproduceerde stroom van zonneweiden af te voeren. De gesprekken hierover vinden ook plaats in het bredere kader rondom de regionale energiestrategieën (RES).

Oosterwolde en Wolvega
Op dit moment werkt Liander onder meer aan de uitbreiding van elektriciteitsverdeelstation Oosterwolde en elektriciteitsverdeelstation Wolvega. 1 zonnepark wordt rechtstreeks aangesloten op elektriciteitsverdeelstation Bergum. Daardoor wordt het knelpunt bij Buitenpost opgelost. Ook werkt de netbeheerder aan een oplossing van het knelpunt op Ameland. Daarnaast heeft Liander vergaande plannen om een nieuw elektriciteitsverdeelstation te bouwen in de regio Bolsward-Zurich. Liander werkt momenteel op verschillende plaatsen in Friesland aan de realisatie van de aansluiting van 12 Friese zonneweiden.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
Wocozon B.V. zoekt:

Buitendienst Support Medewerker Monitoring en Beheer

32-40 uur - De Meern - Utrecht
Wocozon B.V. zoekt:

Front Office Medewerker Zonnepanelen

32-40 uur - De Meern - Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!