logo
wvhj2023
foto: © André Muller | Dreamstime.com
foto: © André Muller | Dreamstime.com
23 januari 2019

Alliander: in 2019 tientallen zonneparken aansluiten, maximale aansluitcapaciteit al deels bereikt

Alliander investeert in 2019 844 miljoen euro in de versterking van de energienetten. Dat staat in het ‘Jaarplan 2019’. Hierin wordt ook het bereiken van de maximale aansluitcapaciteit in delen van Friesland gemeld.

‘De energietransitie zal dit jaar verder versnellen, mede als gevolg van het aanstaande Klimaatakkoord. Nederland gaat de komende jaren fors inzetten op de verduurzaming van huizen, de opwek van schone energie en de installatie van laadpalen’, stellen Ingrid Thijssen en Mark van Lieshout van de Raad van Bestuur van Alliander. ‘Voor Alliander betekenen al deze ontwikkelingen veel werk aan onze netten. Een flinke uitdaging, zeker in een tijd van een schrijnend tekort aan technici. Ter illustratie: van ons grootste type aansluiting - nodig voor bedrijven die veel stroom vragen of windparken die veel stroom terugleveren op het elektriciteitsnet – maakten we er tot 2 jaar geleden een 20-tal per jaar. Voor dit jaar staan maar liefst 90 van deze aansluitingen in de planning. Naast het aansluiten van klanten moeten we ook op diverse plekken in het land het net verzwaren of uitbreiden. Ons elektriciteitsnet is namelijk niet aangelegd voor de grote capaciteitsvraag van bijvoorbeeld all-electric nieuwbouwwijken en datacenters. Het net is ook niet, zeker in landelijke gebieden, ontworpen voor grootschalige teruglevering van energie door zonneparken. We kunnen dus helaas niet altijd op tijd aan de wensen van deze klanten voldoen.'

Gelderland: 80 megawattpiek zonneparken
In Gelderland wordt door Alliander in 2019 onder meer de komst van drijvend zonnepark Deest mogelijk gemaakt. ‘Veel delen van Gelderland hebben een agrarische bestemming. Deze gebieden zijn geschikt voor de opwek van wind- en zonne-energie en er valt een grote stijging in vermogensvraag te verwachten’, aldus Alliander. In 2019 wordt in Gelderland volgens de netbeheerder circa 80 megawattpiek aan zonneparken aangesloten.

Friesland: maximale aansluitcapaciteit 2019 al deels bereikt
In Friesland moet Alliander ondertussen alle zeilen bijzetten om het hoge tempo van de verduurzaming bij te houden: ‘Er zijn in Friesland veel aanvragen voor aansluiting van zonneparken. Het gaat zo snel dat op sommige locaties de maximale aansluitcapaciteit voor 2019 al is bereikt. In 2019 worden er diverse zonneparken aangesloten met een totaal van 100 megawattpiek aan vermogen. Bij Oosterwolde verrijzen 2 grote, nieuwe zonneparken van 40 en 20 megawattpiek.

Flevoland: 60 procent groei van geïnstalleerd aantal zonnepanelen
Ook in Flevoland merkt Alliander dat er volop geïnvesteerd wordt in duurzame wind- en zonne-energie. De komende jaren wordt het merendeel van de bestaande windturbines vervangen en vindt er een verdere uitbreiding van de windparken plaats. Dit heeft forse impact op het bestaande elektriciteitsnet. In 2018 groeide daarnaast het opgestelde vermogen van zonne-energie van 101 naar 160 megawattpiek, een stijging van 60 procent. In 2019 zet deze trend zich verder door; hierbij horen ook aansluitingen van 2 nieuwe, grote zonneparken in Luttelgeest (4 megawattpiek) en Almere (20 megawattpiek). Om deze ontwikkelingen te kunnen faciliteren, investeert Alliander in 2019 in totaal 42 miljoen euro in de elektriciteitsnetten in Flevoland.

Onderzoek naar automatische sturing zonneparken
Ten slotte onderzoekt Alliander in 2019 de automatische sturing van zonneparken. Hierover meldt de netbeheerder het volgende: ‘Vanuit Europa is geregeld dat grote zonneparken en windparken het energiesysteem moeten kunnen ondersteunen. Ze beschikken hiervoor over systemen die spanning en vermogen kunnen sturen. Liander onderzoekt komend jaar of dit geautomatiseerd kan worden op basis van de aanwezige netcapaciteit. Als er netcapaciteit vrij is – de belasting is niet altijd even groot en Liander houdt standaard reservecapaciteit vrij om storingen op te vangen – is het mogelijk om via automatische stuurmogelijkheden extra duurzame opwek te faciliteren met de bestaande netcapaciteit.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten