logo
wvhj2023
foto: Liander
foto: Liander
21 januari 2019

Ook Liander meldt beperkte beschikbaarheid transportcapaciteit voor zonneparken

Netbeheerder Liander meldt dat hij in diverse delen van zijn werkgebied nog maar beperkt transportcapaciteit voor zonneparken beschikbaar heeft. In de omgeving van Ulft en Nijmegen-Noord zou er geen ruimte zijn.

Enexis enTenneT meldden eerder deze maand dat zij in 6 gebieden in Nederland geen transportcapaciteit meer hebben om zonneparken aan te sluiten. Stedin-topman Marc van der Linden acht het realistisch dat de organisatie als netbeheerder in de toekomst zonne-energiesystemen op afstand moet uitschakelen om de balans op het elektriciteitsnetwerk te handhaven.

‘Waar de druk op het netwerk toeneemt, zijn wij druk bezig om het energienet uit te breiden’, stelt Liander. ‘Bijvoorbeeld door extra elektriciteitsstations te bouwen. Een proces dat vaak jaren duurt. Niet alleen door de bouw zelf, maar ook omdat bezwaar- en beroepsprocedures voor vertraging zorgen. Een flinke uitdaging dus om vraag en aanbod goed op elkaar af te stemmen.’

In de omgeving van Ulft en Nijmegen-Noord kunnen volgens De Gelderlander op dit moment geen nieuwe zonneparken meer aangesloten worden op het elektriciteitsnet. In Borculo en Eibergen is de kritische grens van de verdeelstations eveneens bijna bereikt. ‘Soms zijn we genoodzaakt een transportbeperking op te leggen’, stelt Alliander. ‘Dan heeft een klant wel een aansluiting voor elektriciteit, maar krijgt hij tijdelijk geen toestemming de volledige capaciteit van de aansluiting te gebruiken. Vooralsnog kunnen we alleen zakelijke klanten met een aansluiting voor grootverbruik soms niet de gevraagde capaciteit bieden. Een eventuele transportbeperking treft voornamelijk zakelijke klanten met een grootverbruikaansluiting, geen consumenten.’

Alliander (red. het netwerkbedrijf waartoe Liander als netbeheerder behoort) meldde eerder deze maand al 3 mogelijkheden te zien om de capaciteitstekorten op het Nederlandse elektriciteitsnetwerk het hoofd te bieden: het loslaten van redundantie, cable pooling en flexibiliteitsmarkten.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten