logo
wvhj2023
foto: Rijksoverheid
foto: Rijksoverheid
17 januari 2019

Ook GroenLinks en PvdA stellen vragen over capaciteitstekort voor zonneparken bij netbeheerders

Tweede Kamerleden Tom van der Lee (GroenLinks) en William Moorlag (PvdA) hebben minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat schriftelijke vragen gesteld over het capaciteitstekort bij de netbeheerders.

Enexis enTenneT meldden eerder deze maand dat zij in 6 gebieden in Nederland geen transportcapaciteit meer hebben om zonneparken aan te sluiten. Dat leidde direct tot Kamervragen van D66-Kamerlid Matthijs Sienot. Overigens stelden Van der Lee en Moorlag ook in 2018 al Kamervragen over het onderwerp.

Van der Lee wil nu onder meer weten over de minister bereid is zich in te spannen om netbeheerders eerder inzage te geven in de locaties voor windmolens en zonneparken zodat zij zich sneller en beter kunnen voorbereiden op de benodigde infrastructuur. Ook is hij benieuwd of het klopt dat een verlaging van de leveringszekerheidseis voor zonne-energieprojecten van 99,9 procent naar 99 procent veel menskracht en tijd zou schelen omdat er minder kabels gebruikt hoeven te worden? En of dit het inlopen van de achterstand rondom het aansluiten van duurzame energie mogelijk maakt?

Moorlag wil weten welke mogelijkheden Wiebes ziet om de problemen op te lossen, welke inspanningen hij bereid is te leveren en welke resultaten daar wanneer van mogen worden verwacht.

Ook is hij benieuwd of Wiebes – naar analogie van het principe ‘groen voor grijs’ dat wordt toegepast in het congestiemanagement van het elektriciteitsnetwerk – bereid is te bevorderen en te regelen dat kleinschalige zonne-energieprojecten van particulieren, waar dakoppervlakte en overruimtes nabij woningen en bedrijven worden benut, voorrang krijgen bij de aansluiting op het elektriciteitsnetwerk boven grootschalige initiatieven van commerciële ontwikkelaars die agrarische grond benutten.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten