Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
China lanceert plan voor ondersteuning subsidieloze zonneparken en windmolens

China lanceert plan voor ondersteuning subsidieloze zonneparken en windmolens

De nationale overheid van China heeft een plan gepresenteerd om nog dit jaar te starten met de uitrol van subsidieloze wind- en zonneparken. Nog dit jaar moeten de eerste pilotprojecten van start gaan.

Na een record van 53 gigawattpiek aan nieuwe pv-capaciteit in 2017, besloot China in juni 2018 het feed-in tarief voor zonnepanelen af te bouwen en een ‘cap’ in te voeren.  Zo is voor de DG-markt (red. decentrale en kleinschalige pv-installatie) niet alleen het feed-in-tarief verlaagd, maar ook een subsidieplafond ingevoerd van 10 gigawatttpiek.

Nu heeft de Chinese overheid echter een nieuw plan gepresenteerd om zonder subsidie zonnepanelen te installeren. De nieuwe zonneparken die met het beleid beoogd worden, moeten stroom produceren tegen dezelfde prijs als niet-gesubsidieerde kolengestookte elektriciteitscentrales. De Chinese overheid heeft daarbij enkele ‘voordeeltjes’ in petto voor de zonneparken, zoals steun op het verkrijgen van land en financiering.

Volgens de National Energy Administration (NEA) en de National Development and Reform Commission (NDRC), die de plannen gepresenteerd hebben, zijn er al regio's en provincies waar subsidieloze zonneparken gebouwd kunnen worden.

Als onderdeel van het nieuwe beleid zullen netbeheerders worden aangemoedigd om gegarandeerd stroom af te nemen van de subsidieloze wind- en zonneparken en bovendien ook de transportkosten te verlagen en de mogelijkheid tot transregionale stroomlevering te bieden.

De NDRC gaat zelf een steentje bijdragen door de grondkosten te verlagen en nieuwe marktmechanismen te promoten, zoals de handel in groenestroomcertificaten.

Het aangekondigde beleid is van toepassing voor de gehele levensduur van de wind- en zonneparken, mits de bouw begint voor eind 2020. De NDRC meldt – zonder meer details te geven – dat projecten die reeds zijn voorgesteld maar niet binnen een bepaalde periode zijn gebouwd, worden geannuleerd om ruimte te maken voor niet-gesubsidieerde zonneparken. Onder meer in de provincie Fujian zouden in opdracht van de nationale overheid al diverse projecten geannuleerd zijn. Overigens betekent het nieuwe beleid volgens de NRDC en NEA niet dat alle gesubsidieerde projecten verdwijnen.

De pilotprojecten zullen overigens alleen plaatsvinden in regio’s en provincies waar de lokale autoriteiten ervoor kunnen zorgen dat de opgewekte wind- en zonnestroom volledig wordt verbruikt. Deze projecten zullen ten slotte niet worden gebouwd in zogenaamde ‘red-alert’-regio’s waar de bouw van nieuwe projecten met hernieuwbare energie meestal niet is toegestaan.

Nu in Solar Magazine

Juni 2020

Nieuwe versies handboek en eindtermen zonne-energie op komst: ‘Eindtermen zijn de blauwdruk voor opleidingen, examens en de erkenningsregeling’ Erik Martinson (Svea Solar) over overname consumententak Solarcentury: ‘Wij willen...
Vacatures
Saman Groep zoekt:

Recruiter

Parttime (24 uur) - Zierikzee, 4301 RZ nr. 1
kWh People zoekt:

Projectontwikkelaar Solar

Fulltime (40 uur) - 6541EZ
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!