logo
wvhj2023
© Gennady Kurinov | Dreamstime.com
© Gennady Kurinov | Dreamstime.com
5 juni 2018

Chinese overheid verlaagt subsidies, verkoop zonnepanelen daalt mogelijk met een derde

In China melden de National Energy Administration (NEA), de China National Development and Reform Commission (NDRC) en het ministerie van Financiën een afbouw van het feed-in tarief voor zonnepanelen inclusief cap.

De ‘2018 Solar PV Power Generation Notice’ bevat zowel nieuwe richtlijnen voor pv-systemen op utiliteitsschaal als ook distributed generated pv (DG, red. decentrale en kleinschalige pv-installaties). Voor de DG-markt is niet alleen het feed-in-tarief verlaagd maar ook een subsidieplafond ingevoerd van 10 gigawatttpiek (red. in 2017 werd er 19 gigawattpiek in de DG-markt geïnstalleerd). Enkel projecten die voor 31 mei 2018 zijn aangesloten komen bovendien in aanmerking voor de subsidie. De Chinese overheid hoopt dat op deze manier de provincies en lokale overheden het voortouw nemen in de uitvoering.

Voor projecten op utiliteitsschaal heeft de nationale overheid provincies geïnstrueerd om zonneparken die een feed-in-tarief nodig hebben stil te leggen en het feed-in tarief volledig te schrappen. Zo hoopt de overheid subsidieloze zonneparken te stimuleren.

In 2017 steeg de afzet met ruim 50 procent tot 53 gigawattpiek. In totaal beschikte China per eind 2017 over zo’n 130 gigawattpiek aan pv-vermogen. China plaatste in het eerste kwartaal van 2018 in totaal 9,65 gigawattpiek aan zonnepanelen. Volgens AECEA betekende dat een groei van 22 procent.

Aan al die groei lijkt nu abrupt een einde te komen. Het gerenommeerde Adviesbureau Asia Europe Clean Energy (Solar) Advisory Co. (AECEA) heeft zijn verwachting voor de Chinese pv-markt direct verlaagd van 40 tot 45 gigawattpiek naar 30 tot 35 gigawattpiek. Bovendien heeft het bureau voor de komende 2 jaar – die nog onderdeel zijn van China’s 13e vijfjarenplan – teruggeschroefd naar 20 tot 25 gigawattpiek in 2019 en 2020. Diverse marktanalisten gaan er vanuit dat het terugschroeven van de uitrol van zonnepanelen in China wereldwijd gevolgen zal hebben; onder meer door het ontstaan van overschotten.

De Amerikaanse investeringsbank  ROTH Capital spreekt zelfs van een jaarlijkse overcapaciteit van 20 tot 30 gigawattpiek bij de Chinese fabrikanten. Waar het volgens het bedrijf de positie van fabrikanten in de gehele waardeketen onder druk kan zetten, zou het juist een voordeel zijn voor projectontwikkelaars die te maken krijgen met dalende prijzen van zonnepanelen.

Volgens ROTH Capital zal de wereldwijde afzet van zonnepanelen in 2018 door de Chinese maatregelen dalen met 8 gigawattpiek tot 91,7 gigawattpiek. De Chinese verkoop zal echter sterker dalen met 17 gigawattpiek tot 35 gigawattpiek.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten