Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Importheffingen Amerika: Zuid-Korea overweegt klacht bij WTO, Trump wil enkele landen vrijwaren
(foto: SunPower)

Importheffingen Amerika: Zuid-Korea overweegt klacht bij WTO, Trump wil enkele landen vrijwaren

De Amerikaanse president Trump overweegd enkele merken te vrijwaren van importheffingen. Het zou onder meer gaan om SunPower en Panasonic, mits zij kleine volumes exporteren naar Amerika.

Zuid-Korea heeft naar aanleiding van Trumps aankondiging om voor buitenlandse zonnecellen en zonnepanelen een importheffing te gaan invoeren voor een periode van 4 jaar - met heffingen van 30 procent in het eerste jaar - gemeld een klacht in te dienen bij wereldhandelsorganisatie WTO. Dit omdat Zuid-Koreaanse bedrijven in 2016 maar liefst 1,3 miljard dollar aan zonnepanelen geëxporteerd zouden hebben naar Amerika. Mexico zou op zijn beurt ook juridische stappen overwegen als onderdeel van de Noord-Amerikaanse Vrijhandelsovereenkomst NAFTA zouden de importheffingen namelijk illegaal zijn. De NAFTA regelt immers dat er een vrijhandelszone is tussen Canada, de Verenigde Staten en Mexico.

Een van de merken die gevrijwaard zou worden, is dus het Zuid-Koreaanse SunPower. Tijdens de behandeling van het importheffingendossier benadrukte SunPower tegenover de Amerikaanse International Trade Commission dat de hoogefficiënte zonnepanelen met Interdigiated Back Contact-zonnecellen (IBC-achterzijdecontactcellen) vanwege de hogere prijs op geen enkele wijze concurreren met producten van Amerikaanse bodem. Bovendien zijn het volgens SunPower de zonnepanelen met de hoogste efficiëntie die verkrijgbaar zijn op de Amerikaanse markt. Ook Tesla zou mogelijk op zoek zijn naar een soortgelijke oplossing omdat de fabriek in Buffalo nog niet de gewenste productievolumes behaalt en er om die reden nog altijd zonnecellen van Panasonic geïmporteerd worden voor het bedrijfsonderdeel dat gevormd wordt door het voormalige Solarcity.

Overigens is het de verwachting dat de importheffingen 7 februari van kracht zullen worden.

Nu in Solar Magazine

Juni 2020

Nieuwe versies handboek en eindtermen zonne-energie op komst: ‘Eindtermen zijn de blauwdruk voor opleidingen, examens en de erkenningsregeling’ Erik Martinson (Svea Solar) over overname consumententak Solarcentury: ‘Wij willen...
Vacatures
Boss Energy Consulting zoekt:

Head of Business Development

Fulltime (40 uur) - The Netherlands
Solarfields zoekt:

Business Unit Manager - Zon op Dak

Fulltime (40 uur) - Groningen, Arnhem of Rotterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!